Foto: Anders Laag

Inga nya köpare till Orrefors

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det definitivt slut för glasbruket i Orrefors. Enligt uppgifter till Smålandsnytt upphör all produktion med omedelbar verkan.

De få glasarbetare som har varit kvar på bruket får betalt till och med fredag, därefter blir det inget mer jobb.

– Det är jättetråkigt att man inte hittar en lösning, men samtidigt måste vi hela tiden se till att värna om företaget och de andra medarbetare som är kvar, och försöka vädja till dem att ha en förståelse för det. Vi tror att det här är ett riktigt beslut för företaget och framför allt för varumärket Orrefors, säger Magnus Andersson, vd Orrefors Kosta Boda AB.

Glasbruket i Orrefors

Det var den 2 oktober förra året som New Wave Group gick ut med uppgifterna om en planerad stängning av anläggningen i Orrefors. Men sedan dess har många varit hoppfulla om att bruket skulle köpas upp av nya ägare. New Wave Group har tidigare uppgett att de har förhandlat med ett antal tänkbara löpare, men något köp blir nu inte av.

New Wave Group bekräftar att nedläggningen kommer att genomföras enligt planen.

Vad gjorde att intressenterna som fanns föll bort?

– Det var väl flera anledningar till det. Primärt sett så handlar det om att fullfölja det beslut som vi fattade i oktober 2012. Men det handlar också om att man vill skydda teknologi och den utveckling som så att säga ändå har varit där och inte släppa den ifrån sig, säger Magnus Andersson.

Handlar det om att undvika en konkurrenssituation?

– Ja, absolut. Jag menar, Orreforsvarumärket bygger vi ju vidare och har stora planer för och då kanske man inte vill ha en konkurrent som snyltar på det, om jag får uttrycka mig så.

Vad händer med lokalerna?

– Vi kommer fortsatt äga fastigheten, så jag hoppas att vi kommer kunna hitta alternativ verksamhet, som förhoppningsvis också ligger i linje med det som vi jobbar med, det vill säga design och produktutveckling och så vidare.

Den 12 juli stängdes glasbruket, men några arbetare har varit kvar och hållit vannan tänd. Vannan kommer nu att släckas ned enligt de regler och säkerhetsföreskrifter som finns.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Glasbruket i Orrefors

Mer i ämnet