Det var i samband med en ny orosanmälan om samma barn som socialtjänsten kunde hitta ett avslutade ärende från 2018. Foto: SVT/Ricardo Garcia

Socialchef erkänner – bortglömd barnutredning hittades av en slump

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Älmhult har anmält sig själva till IVO efter att ett barnärende som tagit för lång tid att utreda, och sedan avslutats, hittats av en slump. Sedan 2019 har ett flertal försenade ärenden kommit till socialtjänstens kännedom, och nu väcks frågan om ännu fler ärenden finns ”gömda” i systemet.

– Jag kan inte förklara just nu vad som hänt, vi håller på och tittar på det. Dels har vi hittat det här ärendet av en slump och gjort en anmälan på oss själva till IVO. Vi ska nu se till att sådant här inte händer igen, säger Jenny Smedberg, socialchef Älmhults kommun.

Ärendet, som bland annat gäller misstänkta sexuella övergrepp och våld i hemmet, hade hittills varit okänt för både socialchefen och IVO, som tidigare begärt ut den här typen av information.

Upptäcktes av en slump

Det var i samband med en ny orosanmälan om samma barn som socialtjänsten hittade ett avslutat ärende från 2018. Utredningen hade tagit tolv månader, tre gånger längre än den lagstadgade tiden.  

Kan det finnas fler ärenden som tagit för lång tid att utreda som ni inte meddelat om?

– Jag vågar inte garantera att det inte skulle kunna hända men vårt mål är att vi inte ska behöva fundera på det, säger Jenny Smedberg.

Socialtjänsten i Älmhult har länge tampats med för långa utredningar av barn och unga. 2019 upptäcktes 49 ärenden, i juni förra året 27 och just nu finns 17 kända barnavårdsärenden som tagit längre än fyra månader att utreda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.