Therese Ekdahl, pressansvarig hos Växjö kommun. (Personen till höger på bilden har inget med nyheten att göra.) Foto: Martina Wärenfeldt/TT

Oseriösa telefonsamtal till kommuninvånare – ”företag” vill göra hembesök

Publicerad

Växjö kommun har fått in flera samtal från människor som blivit uppringda av ett ”företag” som vill göra hembesök hos dem. Kommunen har ingenting med ”företaget” att göra och nu har kommunen tagit kontakt med polisen.

Flera kommuninvånare har under den senaste veckan blivit uppringda av ett ”företag” som säger sig samarbeta med Växjö kommun. ”Företaget” ska ha sagt till de uppringda personerna att de vill göra hembesök för att utföra ventilationskontroller. Växjö kommun har nu fått ta emot minst tio telefonsamtal från invånare som undrar vad det här handlar om. Huruvida det handlar om ett företag eller privatpersoner som har ringt upp kommuninvånare är oklart.

– Vi vet inte så mycket om det här än. Men vi har inte något samarbete med något sådant här företag. Vi har inte alls rekommenderat de här ventilationskontrollerna, säger Therese Ekdahl, pressansvarig hos Växjö kommun.

”Tråkigt att någon lurar människor”

Kommunen går nu ut med information om det här på sin hemsida och i sociala medier.

– Det är tråkigt att någon lurar människor i Växjö kommuns namn, men det är inte så mycket mer vi kan göra än att prata med polisen om det, säger Therese Ekdahl.

Ingen polisanmälan

Men polisen kan i nuläget inte göra något.

– Vi har inte fått in någon polisanmälan än, så då kan vi inte gå vidare. Det är inte säkert att det är något brott som har begåtts heller, säger Robert Loeffel, informationschef hos polisen.

Polisens informatör Robert Loeffel

Han vill ge några råd till dem som blir uppringda för att de inte ska bli lurade.

– Ställ motfrågor till den som ringer! Be om kontaktuppgifter och be om att få ringa upp senare. Om du inte får kontaktuppgifter så bör du bli fundersam. Och så ska du aldrig släppa in någon okänd person i ditt hem, säger Robert Loeffel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer