OKG:s informationschef Anders Östberg. Foto: Gustav Nyberg

O1:an stängd efter oljeläckage

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges äldsta kärnkraftsreaktor stängdes på måndagsförmiddagen efter ett oljeläckage i en ventil.

Det var på måndagsförmiddagen som det kunde konstateras ett oljeläckage på O1:an i en ventil under turbinen och driften på anläggningen stoppades.

Reaktorn kommer hållas i så kallad varm beredskap, vilket gör att man ganska snart efter en sanering kan starta O1:an igen. 

Det är oklart hur lång tid saneringen och reparationen av ventilen tar, först måste omfattningen på läckaget undersökas. På tisdagen väntas OKG kunna lämna en prognos.

Driftproblem

O1:an har haft en period med stora driftproblem och återstartades nyligen efter ett längre driftstopp.

– Det här aktuella stoppet är inte särskilt allvarligt, utan man stoppar anläggningen av ren rutin, säger Anders Österberg informationschef på OKG.

– Det är klart att det inte ser bra ut att man har varit tvungen att stoppa en reaktor i Oskarshamn ännu en gång, med tanke på att vi står under särskild tilllsyn av Strålsäkerhetsmyndigheten, säger Anders Östberg.

Men han menar att det egentligen inte påverkar situationen för OKG.

– Ambitionen är att O1:an ska vara igång så fort som möjligt igen, säger informationschefen Anders Östberg på OKG.

Ansökan om avställning

Samtidigt meddelar Oskarshamns kärnkraftverks ägare, OKG, att man i år kommer att förbereda en ansökan om miljöprövning för avställnings- och servicedrift på reaktor 1. Det innebär förberedelser för en permanent avstängning av reaktorn.

-Men jag vill betona att det inte finns något beslut om permanent stängning, men vi vill ha handlingsfrihet, säger OKG:s vd Johan Svenningsson.

-O1:an kommer att köras ett stort antal år ännu.

Nya krav

Bakgrunden är att Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) jobbar med vilka nya krav som framöver ska ställas på kärnkraftverken.

-Blir investeringarna för O1:an alltför stora måste vi överväga en stängning. Och stängningen av Barsebäck visar att det tar oerhört lång tid för ansökans- och tillståndsprocesser. För att inte förlora tid startar vi den här processen nu, säger Svenningsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.