Brynäs Linus Öhlund stod för 2-0 i matchen mot Oskarshamn efter sin skadecomeback. Foto: TT/Arkivbild

Oskarshamn föll tungt mot Brynäs

Förutsättningarna inför matchen mellan Brynäs och Oskarshamn var ett tidigt ångestmöte mellan två bottenlag i desperat jakt på mål, poäng och inte minst starten på en uppåtgående formkurva.

Brynäs bockade definitivt av punkt ett och två och lyckas man rida vidare på den här vågen så lade man kanske grunden till en bättre fortsättning nu.

Man kopplade ett spelmässigt grepp direkt men visade också  prov på varför Gävlelaget ligger strax ovanför kvalstrecket i tabellen när den första femtedelen av årets grundserie är spelad.

För även om Brynäs vann skotten i första perioden med 20–8 så hade man länge i matchen svårt att ta vara på sitt spelmässiga övertag och ledde bara med 1–0 efter första perioden.

Bröt måltorkan

Målet gjordes av Brynäsforwarden Jacob Blomqvist i spel sex mot fem och visade sig bli viktigt för att lätta på trycket hos hemmaspelarna som kom till torsdagens match mot Oskarshamn med tunga 3–18 i målskillnad på de fyra senaste matcherna.

Nu bröts dock den måltorkan rejält.

För bara 45 sekunder in i mittenperioden slog Linus Öhlund till i sin skadecomeback.

Brynäsforwarden – som är i Gävle på lån från NHL-laget Pittsburgh – däckades för två veckor sedan av en vårdslös tackling av Örebros Jordan Boucher.

Tungt för Oskarshamn

Efter vila, hjärntrappa och rehab bjöd nu 22-årige Öhlund på en delikatess vid sitt 2–0-mål då Brynäs fick gästerna att åka åt alla håll samtidigt som man själva positionerade sig och efter fint passningsspel från Nicklas Danielsson, Victor Söderström och ett vasst skott av just Linus Öhlund fick jubla över att åtminstone lite tyngd släppte från axlarna.

I tredje perioden var självförtroendet där och blev än bättre när Daniel Mannberg och Greg Scott fyllde på med varsitt mål för Brynäs.

För Oskarshamn ser det tyngre ut, det var inte mycket som stämde den här kvällen heller utöver målvakten Fredrik Pettersson Wentzels heroiska insats i gästernas mål och en påpasslig reducering till 2–1 av Filip Engsund i slutet av andra perioden.