Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Från vänster: Lillemor Persson, avdelningschef och kostchef i Oskarshamns kommun, Anthony Ouvrard, enhetschef på kostenheten i Oskarshamns kommun. Foto: SVT

Oskarshamn – kommun som köper mycket kött

Publicerad

Oskarshamn var på fjärde plats i landet 2018 bland Sveriges kommuner när det gäller att köpa in kött per capita till kommunens verksamheter, med hela 424 kilo per 100 kommuninvånare. Däremot är trenden på väg nedåt enligt företrädare för kommunen.

Den kommun som ifjol köpte in mest kött i landet landade på 515 kilo per 100 invånare medan den som köpte in minst köpte 22 kilo per 100 invånare.

På Oskarshamns kommun är de medvetna om att de ligger högt i inköp.

– Men under 2019 har vi märkt en minskning och den minskningen är väldigt viktig. Vi ser att baljväxtprodukter och de vegetariska måltider vi erbjuder varje dag utökas väldigt mycket. Man ser att folk är medvetna om den förändring som sker, säger Anthony Ouvrard,  enhetschef på kostenheten i Oskarshamns kommun.

Minskat till 424 kilo

2017 var det 459 kilo per 100 invånare och 2018 hade det minskat till 424 kilo. Siffror för 2019 finns inte än men enligt cheferna på Tekniska kontoret som hanterar kommunens matinköp kommer mängden att minska.

Oskarshamn är tillsammans med Tingsryd och Vimmerby bland de 40 kommuner i landet som köper in mest svenskt kött. 2018 var 92 procent av Oskarshamns inköp av kött och charkuteriprodukter tillverkade i Sverige. Vilket man kan jämföra med rikssnittet på 83 procent. Något som dels har med kraven på djurhållning att göra.

– När vi gjorde upphandlingen sist hade vi rätt hårda djurskyddskrav, därav blev det svenskt kött. Det är vi också väldigt stolta över, säger Lillemor Persson, avdelningschef och kostchef i Oskarshamns kommun.

”Stort intresse”

De båda är överens om att synen på hur maten ska vara inom kommunen har förändrats de senare åren. Det finns ett stort intresse kring maten i kommunen hos politikerna menar de, vilket har lett till ett utökat kvalitetstänk men även att utöka de vegetariska alternativen.

– Jag tror att folk är mer och mer medvetna om att man måste äta mindre kött. Bra kött, bra kvalitet men mindre kött. Det är bra för hälsan och bra för miljön. Bra för framtiden helt enkelt, säger Anthony Ouvrard, enhetschef på kostenheten i Oskarshamns kommun.

Vad tycker kommuninvånarna om det här?

– Jag har inte hört så mycket. Jag tror att de tycker det är positivt, såklart finns det dem som är negativt inställda till det men att vara alla till lags och hålla alla hundra procent nöjda är svårt, säger Lillemor Persson.

Fotnot: SVTs undersökning baseras på en databaskörning där endast 144 kommuner angett statistik för inköpen kring kött och charkuteriprodukter.


Sverige möts

Den här artikeln är en del av projektet Sverige möts.

Under hösten kommer vi på SVT spegla en rad frågor där åsikterna går skarpt isär och undersöka vad som händer när människor faktiskt träffas och pratar – öga mot öga. Vill du möta någon som inte tycker som du, eller bara veta mer? Besök på Sverige möts hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Köttet och klimatet

Mer i ämnet