Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Oskarshamns kommundirektörs förklaring till varför kommunen satsar på Almedalsveckan. Foto: SVT/ privat

Oskarshamn en av få kommuner som drar till Almedalen: ”Tar cykeln”

Uppdaterad
Publicerad

Almedalsveckan i Visby drar igång den 3 juli, efter ett pandemiuppehåll. Oskarshamn är en av få småländska kommuner som tänker delta i den politiska veckan på Gotland.

SVT Småland frågade alla kommuner i Kronoberg och Kalmar län om hur de resonerar inför ett deltagande på Almedalsveckan. Inte en enda kommun i Kronobergs län kommer skicka någon representant. Men från Kalmar län kommer flera kommuner och dessutom regionen att närvara.

– Vi tycker det är ett bra tillfälle att knyta kontakter och föra strategiska samtal, säger Henrik Andersson, kommundirektör i Oskarshamn.

Tar cykeln till Gotland

Drygt fem politiker och tjänstemän från Oskarshamn kommer åka i samlad trupp till Visby, genom att ta med sig cyklar på färjan. På agendan står samtal och seminarium om kärnkraftverket OKG, Gotlandsfärjan och industrikommuner.

Borde fler kommuner vara på plats för att nätverka?

– Man kan fundera på om det finns bättre ställen att vara på än i Visby, särskilt efter pandemin. Vi får se hur Almedalen är den här gången. Men om man borde åka eller inte, det får man svara på själv, säger Henrik Andersson.

Almedalsveckan arrangeras 3-7 juli i Visby.

SVT ställde tre frågor till samtliga kommuner i Kornoberg och Kalmar län, plus regionerna.

 1. Finns ni representerade i Visby under Almedalsveckan? Om ja: med hur många personer? Vilka?

2. Varför är ni / varför är ni inte på plats?

3. Vad kostar medverkan / närvaro vid Almedalsveckan er?

KRONOBERGS LÄN

Region Kronoberg: Ej representerad. ”Region Kronoberg har inget organiserat på Almedalsveckan, vilket vi inte haft så länge jag kan överblicka. Sedan vet jag inte om någon enstaka medarbetare är på plats i något sammanhang.”

Markaryds kommun: Ej representerad. ”Frågan om att delta har inte lyfts, ev beroende på att vi inte av tradition brukar åka. Vi väger effekt, kostnad etc.”

Ljungby kommun: Ej representerad.

Alvesta kommun: Ej representerad. ”Inte prioriterat för oss detta år.”

Växjö kommun: Ej representerad.

Lessebo kommun: Ej representerad.

Uppvidinge kommun: Ej representerad. ”Vi har inte prioriterat det i år.”

Tingryds kommun: Ej representerad. ”Sammantagen bedömning av tid, resurser mm.”

Älmhults kommun: Ej representerad. ”Har inte varit aktuellt.”

KALMAR LÄN

Region Kalmar län: Finns representerad. ”Regionstyrelsen har beslutat erbjuda 4 ledamöter från majoriteten (S, C, L) samt 4 ledamöter från oppositionen (M, KD, V, SD) (minst en per parti) möjlighet att delta i Almedalsveckan den 3-7 juli 2022, max 2 övernattningar. Om flera från partierna önskar delta, eller om ledamöterna väljer att stanna längre än så får det belasta resp partis utbildningsanslag.

Region Kalmar län har ingen formell beslutad närvaro av tjänstepersoner.”

Torsås kommun: Ej representerad. ”Vi har tidigare varit där när vi haft behov av att ventilera specifika frågor. I nuläget har vi inga sådan frågor -således för liten effekt för en för stor insats.”

Mörbylånga kommun: Ej representerad.

Kalmar kommun: Finns representerad genom Kalmar Öland Airport.

Nybro kommun: Finns representerad genom kommunstyrelsens ordförande Christina Davidsson. ”Kompetenshöjande då det är många bra seminarier för politiker. Christina bekostar detta själv.”

Borgholms kommun: Ej representerad. ”frågan har inte varit uppe på dagordningen.”

Mönsterås kommun: Ej representerad. ”Mönsterås kommun ser inte mervärdet av att vara representerade där som kommun. Vi marknadsför oss på annat sätt.”

Högsby kommun: Finns representerad genom politiker som själva bekostar sin närvaro. ”Kontaktskapande, kunskapsinhämtande, erfarenhetsutbyte m.m.”

Emmaboda kommun: Ej representerad.

Oskarshamns kommun: Finns representerad genom kommunstyrelsens ordförande och förste vice ordförande, kommundirektören, förvaltningschefen på kommunledningskontoret samt näringslivschefen. ”Almedalsveckan innebär möjligheter till strategiska möten med aktörer, som oftast inte är i vår geografiska närhet. Visby/Gotland är också vår grannkommun/region och samverkan oss emellan i olika frågor är viktiga för båda parter. Vi har flera gemensamma intressen, som till exempel gods- och persontrafik, infrastruktur och näringsliv.”

Hultsfreds kommun: Ej representerad.

Vimmerby kommun: Ej representerad. ”vi har inte haft uppe någon diskussion, där jag funnits med, om att göra den prioriteringen.”

Västerviks kommun: Ej representerad. ”Västerviks kommun, från centralt håll, deltar inte på Almedalsveckan. Det kan hända att enskilda medarbetar deltar, men det har vi ingen samlad bild över.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer