Tingsrätten i Kalmar Foto: SVT

Oskyldig satt häktad misstänkt för mord – ersätts nu av staten

Publicerad

En man från Kalmar satt häktad efter att en vän till honom hittats död. Senare upptäcktes att vännens död inte var ett mord, och mannen friades från alla anklagelser. Den före detta misstänkta personen har nu fått ersättning från JK, justitiekanslern.

I augusti förra året hittades en man död i Kalmar. En förundersökning om mord inleddes och den nu ersatta mannen blev misstänkt. Bara dagar efter det misstänkta mordet kom ett utlåtande från Rättsmedicinalverket med en bedömning om att dödsfallet inte orsakats av någon annan person. Mannen släpptes då, efter sex dagar i häkte.

Eftersom mannen på grund av häktningen fick avsluta en körkortsutbildning som han menar hade lett till ett jobb, sökte han ersättning både för det lidande det innebar att han varit misstänkt för mord och för förlorad arbetsinkomst.

JK ger dock bara ersättning för lidande och mannen får totalt 16 000 kronor i ersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.