Pilotkommunerna som deltar i Östersjösamarbetet Foto: SVT

Östersjösamarbete ska minska övergödningen

Uppdaterad
Publicerad

Övergödning är det största miljöproblemet i Östersjön och för att hitta sätt att minska den har nu ett internationellt projekt startat där Västervik är en av pilotkommunerna.

Västerviks har tillsammans med Slupsk i Polen, Panevezys i Litauen, Mariehamn på Åland och Värmdö och Vaxholm blivit utvalda till att bli pilotkommun i Östersjösamarbetet Baltic Sea City Accelerator.

Johannes Sandberg jobbar på Race For The Baltic och kommer att gå in som koordinator i miljöprojektet.

– Västerviks kommun är en av sju kommuner som deltar i det här projektet. Vi vill ha en regional spridning och Västervik är också en kommun som kommit ganska långt i sitt arbete med övergödningsproblematiken, säger han.

Även Kalmarsundskommissionen, som är ett nätverk mellan samtliga kustkommuner i Kalmar län kommer att delta som pilotregion.

Vill sprida metoder

Gun Lindberg som jobbar som hållbarhetsstrateg på Västerviks kommun är mycket glad över att Västervik har blivit utvald som en av pilotkommunerna. Hon tror att Östersjösamarbetet kan hjälpa kommunen att fortsätta sitt arbete för att bekämpa övergödningen, men också att de metoder som kommunen jobbat med kan spridas till fler länder.

– Vi har ett jättestort problem. Östersjön håller på att dö. De döda bottnarna breder ut sig mer och mer. Vi måste hitta verktyg för att minska problemen med övergödning, säger hon.

Pilotdelen i projektet kommer att pågå fram till april 2017, men tanken är att det ska skapas en framgångsrik modell som kan skalas upp. Visionen är att 100 kommuner runt Östersjön ska delta i programmet år 2020.

Race For The Baltic

Bakom projektet Race For The Baltic står Niklas Zennström, grundare av Skype, via sin stiftelse Zennström Philanthropies. Genom projektet, som är ett samarbete mellan kommuner, företag och forskare vill de se om man kan hitta lösningar som både är bra för miljön i Östersjön och bra ekonomiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.