Gota Media lägger ner tidningarna Östra Småland och Nyheterna. Anledningen är dålig lönsamhet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Östra Småland och Nyheterna läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Gota Media lägger ner tidningarna Östra Småland och Nyheterna med redaktioner i Kalmar och Oskarshamn.

Enligt Barometern som var först med att berätta om nedläggningen kommer sista numret ges ut inom kort.

De anställda ska enligt tidningen ha fått beskedet under måndagsförmiddagen.

– Vi är jätteledsna allihop. Jag reagerade med chock och besvikelse när jag fick beskedet. Vi har alla vetat att läget varit ansträngt men det var en stor överraskning att båda titalarna skulle läggas ner, säger Östra Småland/Nyheternas chefredaktör Gunilla Persson till SVT Nyheter Småland.

– Det är tråkigt och sorgligt att vara med och fatta detta beslut men vi har haft lönsamhetsproblem i 10 år, så det är inte lönsamt längre, säger Mikael Larsson Ek, VD för Östra Småland.

Ser ingen annan utväg

Gota Media har drivit Östra Småland och Nyheterna sedan årsskiftet 2010/2011. I ett pressmeddelande skriver Gota Media att de båda titlarna tappat i upplaga en längre tid och att man nu inte ser någon annan utväg än att lägga ner tidningarna.

– I dag och de närmsta dagarna kommer vi att ta hand om personalen för att hjälpa dem så gott vi förmår i en svår situation, säger Boine Gepertz, vd på Gota Media.

Han säger att man nu inlett MBL-förhandlingar för att försäkra sig om att avvecklingen av tidningarna blir så bra som möljigt.

– Jag vill också rikta ett stort tack till personalen för den lojalitet man visat tidningarna genom alla år.

Får Barometern istället

Tidningarnas prenumeranter kommer få Barometern eller Oskarshamns-Tidningen från och med tisdag.

Den samlade upplagan för de båda tidningarna är på omkring 6000 exemplar. Under 2018 gjordes en förlust på strax under fyra miljoner kronor.

Tidningarna Östra Småland och Nyheterna har fjorton fast anställda journalister i Kalmar och Oskarshamn som nu förlorar jobben.

– Det är en stor sorg. Alla har haft ett stort hjärta för tidningen i många år, säger Gunilla Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer