Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Forskaren Anna Jensen från Linnéuniversitetet kämpar för att få den ovanliga vita eken att överleva Foto: Linnéuniversitetet/Anna Jensen

Unika vita eken kämpar för livet hemma hos forskare

Uppdaterad
Publicerad
Just nu kämpar en ovanlig ek för sin överlevnad hemma hos en forskare på Linnéuniversitetet. Eken är en så kallad albino-ek och är mycket sällsynt.

Eken planterades av några fritidselever i Uppsala i våras och när den började växa märkte man snart att den var helt vit. Den tillhör en väldigt sällsynt art av ekar och hur många som hittats i världen är okänt.

– Den är superovanlig. Jag har pratat med kollegor i USA och de har aldrig sett något liknande, säger Anna Jensen, docent i skog- och trädteknik vid Linneuniversitetet i Växjö.

Hämtade hem eken

När Anna Jensen, som även är expert på ekar, fick höra talas om albino-eken, bestämde hon och kollegan Diana Eckert sig för att bege sig till Uppsala. De båda forskarna tog med sig den 13 centimeter höga eken tillbaka till universitetet för att placera den i ett växthus.

– Eken har tappat alla blad och mår inte särskilt bra. Vi har tagit en massa prover på den och enda hoppet för den är att ympningen som vi gjort tillsammans med en grön ek lyckas. I så fall får den hjälp att göra eget socker.

Experterna som gjort ympningen är samma experter som gjort ympningen på den 1000 år gamla Kvilleken som fått mycket uppmärksamhet de senaste månaderna.

– Det är de bästa ympningsexperterna i landet, säger Anna Jensen.

Väntad utveckling

Eken bor nu hemma hos Anna Jensen för att hon lättare ska kunna hålla uppsikt över den.

– Det var ganska väntat att det skulle gå såhär. Jag är faktiskt lite förvånad över att den överlevt såhär länge.

Efter sommaren vet man om ympningen har lyckats. I så fall blir det en grön ek med en vit gren på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer