Sedan i måndags har fyra av tio av Kalmar läns 16- och 17-åringar bokat in sig för en vaccintid. Foto: Hamed Ubaidi Karlsson/SVT

Oväntat stort vaccinintresse bland yngre tonåringar i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Knappt fyra dagar efter att bokningen öppnat hade 39 procent av Kalmar läns 16- och 17-åringar antingen fått en första dos vaccin mot covid-19 eller hade fått en bokad vaccintid. En framgång, enligt Region Kalmar, som inledde tidsbokningen i måndags eftermiddag.

– Det får man ändå säga är väldigt bra. Det är semesterperiod och många kanske inte ens varit hemma och läst brevet, säger vaccinsamordnare Marie Ragnarsson, och syftar på det informationsbrev om vaccinering som i måndags gick hem till länets alla vårdnadshavare med barn som är 16 eller 17 år gamla.

Farhågan var att intresset för vaccinering i tonårsgruppen skulle vara lågt, eftersom man under sommaren sett tendenser till en minskad vaccinationsvilja hos gruppen unga vuxna över 18 år. Men än så länge ser läget lovande ut, tycker Marie Ragnarsson.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Riktad informationskampanj

Det kan dock bli aktuellt med riktade informationsinsatser just till tonårsgruppen.

– Vi brukar följa vad som händer initialt när vi släpper på en ny åldersgrupp och sen när vi ser att det mattas av går vi in och försöker motivera ytterligare personer att vaccinera sig. I början är det ju de som är välmotiverade som bokar sig direkt, säger hon.

Region Kronoberg planerar att sätta i gång med vaccinationen av 16- 17-åringarna vecka 32.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet