Över 1000 övernattningar på kvinnojourens skyddsboenden

Uppdaterad
Publicerad

Förra året hade Kalmar Kvinnojour över 1000 övernattningar på sina skyddsboenden i länet. På lördag ordnas en gala i Kalmar i förmån för deras verksamhet.

Kvinnojouren i Kalmar erbjuder skydd och stöd för kvinnor i sex av länets kommuner: Kalmar, Emmaboda, Nybro, Torsås, Borgholm och Mörbylånga. Kvinnojourens ordförande Kristina vill inte fotograferas eller intervjuas på band.

– Det skulle riskera tryggheten för de kvinnor som bor på våra boenden, säger hon. Om jag avslöjas kan de komma att hittas. Och då måste vi byta skyddsboende. Det har hänt tidigare.

Kalmar

Hon visar på statistiken för år 2017.

– 1052 övernattningar! Det är det antal nätter som kvinnor och barn bott hos oss. Men hur många människor det rör sig om kan jag inte säga. Det varierar stort.

Måste lämna ifrån sig mobilen

Det har blivit alltmer hedersrelaterat kvinnovåld. Och den som tas in på ett skyddsboende måste idag vara beredd att lämna ifrån sig sin mobiltelefon och sin läsplatta – detta för att de inte ska kunna spåras.

– Det är alldeles för lätt idag att spåra var en mobiltelefon håller hus, säger Kristina. Kvinnorna utrustas i stället med en kontantkortstelefon.

Vad hoppas du av galakvällen på lördag?

– Ja, först vill jag säga att jag är otroligt glad att Kalmar kvinnojour uppmärksammas på det här sättet. Hur mycket det ger ekonomiskt är det förstås ingen som vet, men även det minsta lilla skulle ge en guldkant på tillvaron framför allt för barnen. Ett biobesök. Lite nya kläder. Sådant som det vanliga verksamhetsbidraget inte räcker till.

Nu hoppas arrangörerna på stort gensvar på från kalmarborna. Kvällen bjuder på auktioner. Sång, musik och andra uppträdanden. Intervjuer. Känslor. Lokala artister och så dragplåstret: artisten Mikael Wiehe.

Daniel Lundell från Kalmarhjälpen:

– Jag brukar utgå från ett talesätt: ”Varför gör inte nån nånting åt det där?” Sen kom jag på att jag är ju nån. Att man alltid skyller på nån annan. Men jag kan ju faktiskt göra något själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet