Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kuvert med namn och och Eva Holm är en av deltagarna i namninsamlingen för att rädda ålderdomshemmen i Misterhult. Foto: privat

Över 2100 namn för att rädda äldreboenden i Misterhult

Uppdaterad
Publicerad
Kampen för att få behålla äldreboendena Ängsbacken och Charlottagården i Misterhult i Oskarshamns kommun fortsätter. Nu har
Pensionärernas riksorganisation, PRO, lyckats samla in de namnunderskrifter som krävs för att en folkomröstning ska kunna genomföras.

– Idag har vi 2114 namn här, och sedan vet vi att vi fortfarande har listor ute som är fulltäcknade, men som vi inte fått in ännu. Vi kommer att ro iland det här och det känns fantastiskt, säger Eva Holm, en av initiativtagarna till namninsamlingen.

I Oskarshamn finns det 21 000 personer som är röstberättigade och för att få till stånd en folkomröstning krävs att man får med sig tio procent eller 2100 namn. PRO kommer att försätta att samla in namn några dagar till för att ha en marginal.

Noga med handhygienen

– Under veckan ska stå utanför några affärer i Oskarshamn. Jag tycker inte att coronaviruset har påverkat vårt arbete, eftersom vi kan stå ute och vi har handsprit med oss och sköter handhygienen noga, säger Eva Holm. 

På skärtorsdagen den 9 april kommer PRO att lämna in listorna till Stadshuset.

Boendena ska läggas ner i höst

Det var i november förra året som kommunfullmäktige beslutade att lägga ner de båda äldreboendena eftersom socialnämnden behöver spara 30 miljoner kronor. 

Kommunens plan är att stänga boendena i Misterhult, som totalt har 14 platser, till hösten. De äldre ska erbjudas plats på boenden i stan där nya boenden byggs, men beslutet har mötts av missnöje. 

I klippet berättar Eva Holm om varför det är viktigt att rädda boendena i Misterhult.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer