Foto: SVT/Peter Magnusson

Över tusen bilar i Riksettanrallyt

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen deltog över tusen bilar i Riksettanrallyt med målgång i Ljungby.

– Det är ett evenemang som växer och vi har slagit alla publikrekord här i dag. Vi tror att det är omkring 1100 bilar nu och det rullar fortfarande in, säger Linda Edlund på Ljungby kommun som är projektledare för Riksettanrallyt. 

Det är 16:e gången för Riksettan som är ett rally för veteran- och entusiastfordon som körs i olika sträckor från Jönköping till Örkelljunga.

För  John och Susanne Nielsen från Rydaholm är evenemanget årets höjdpunkt.

– Detta är det man väntar på hela vintern så det här betyder jättemycket. Och när vädret är så här perfekt så blir det inte bättre, säger de till SVT Nyheter Småland. 

Det är sex kommuner, Jönköping, Värnamo, Markaryd, Örkelljunga, Vaggeryd och Ljungby som är med och det turas om att arrangera start och målgång. 

– Nästa år är det Värnamo som står för mål och start. I fjol var det Markaryd, säger Linda Edlund. 

Linda Edlund som är projektledare för Riksettanrallyt Foto: SVT/Peter Magnusson

För att bilarna ska klassas som veteranfordon behöver de vara omkring 30 år och enligt Linda Edlund är det inte bara bilentusiaster som kommer för att titta på bilarna. 

– Det kommer också många barnfamiljer som vill uppleva den här fina kulturen. Vi trodde att det skulle komma många idag, men inte att det skulle bli så här stort. Det är verkligen en folkfest, säger Linda Edlund avslutningsvis.

Markus Karlsson fick hjälp de sista metrarna.

Markus Karlsson hade otur och fick motorstopp med sin Volvo PV bara några meter ifrån målgången i Ljungby. Den sista biten fick han hjälp med att putta bilen han ägt sedan 2011.

– Troligtvis gick det lite för sakta så motorn fick för mycket bränsle. Vi får rulla sista biten, säger Markus Karlsson.

Dagen kommer avslutas med en föreläsning av den legendariska rallykartläsaren Tina Thörner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.