Mejeriet i Vimmerby fick under tisdagseftermiddagen evakueras på grund av explosionsrisken. Både polis och räddningstjänst är på plats. Foto: Dagens Vimmerby

Explosionshot avvärjt på Arla i Vimmerby – insatsen avslutad

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett strömavbrott på Arla i Vimmerby riskerande en panna att explodera. Nästan hundra personer evakuerades.

Under eftermiddagen bedömdes läget vara under kontroll.

Strömmen gick på Arla i Vimmerby vid 13-tiden. Detta påverkade temperaturregleringen av en flisuppvärmd panna, som riskerade att explodera, enligt räddningstjänsten.

På mejeriet i Vimmerby arbetar omkring 95 personer som evakuerades av säkerhetsskäl. Området spärrades också av.

Vimmerby

Inget inkommande vatten

Vid 15-tiden lyckades Arla få igång pannsystemet med reservkraft, men temperaturregleringen ställde till fortsatta problem i en 350 kubik stor hetvattentank i mejeriet.

– Problemet vi hade i pannan med ångtrycket är i stort sett minimerat, sa Kenneth Söderberg på räddningstjänsten i Vimmerby till SVT vid 15-tiden.

Insatsen fick koncentrera sig till hetvattentanken temperaturen riskerade att bli farligt höga. Började vattnet koka skulle trycket öka och anläggningen riskerar att skadas.

– Det man gör nu är att försöker stänga av inkommande vattnet från kraftvärmeverket för att få kontroll på de överhettade vattentankarna. Man kan säga att risken har förflyttat sig, sa Kenneth Söderberg, räddningstjänsten.

Oklart strömavbrott

Varför strömmen gick efter lunch är ännu oklart.

Finns det inte säkerhetsventiler i pannan som ska förhindra en explosion?

– Det finns säkerhetsventiler som ska lösa vid 35 bar men problemet är att det är en stor och komplex fabrik med många olika ledningar och system. Ser man risk för explosion får man se till att hantera den, säger Kenneth Söderberg.

Under eftermiddagen ville Arla inte kommentera om det var strömavbrottet som låg bakom att pannan överhettades.

– Det är för tidigt att dra några sådana slutsatser. Vi måste vänta och se lite, säger Erik Bratthall, presschef på Arla Sverige.

Har ni varit med om någon sådan här situation på era mejerier tidigare? 

– Inte vad jag vet, säger Erik Bratthall. 

Enligt Arla ska händelsen inte utgjort någon fara för allmänheten i Vimmerby.

– För oss är det framförallt viktigt att ingen skadats eller är i fara, avslutar Erik Bratthall.

Faran är över

Räddningsinsatsen avslutades vid 16.35 och att läget bedöms nu vara under kontroll.

– Det var personalen på plats som löste allting, vi fanns bara där i fall det hade blivit en fara, säger Kenneth Söderberg till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vimmerby

Mer i ämnet