Foto: Martina Holmberg / TT

Ville ha tillbaka sitt körkort i coronatider – domstol säger nej

Uppdaterad
Publicerad

När en man från Växjö kommun fick sitt körkort indraget blev det omöjligt för honom att hjälpa sina föräldrar under coronakrisen. Nu avslår förvaltningsrätten hans överklagan.

Mannen som är i 50-årsåldern fick sitt körkort återkallat efter en bilolycka där han enligt Transportstyrelsen missat väjningsplikten. 

Mannen överklagade beslutet till förvaltningsrätten där han hävdar att han inte brutit mot några trafikregler. Samtidigt menar mannen att han är i stort behov av sitt körkort både inom sitt yrkes- och privatliv. 

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Förälder i corona-riskgrupp

Då en av mannens föräldrar ingår i en riskgrupp för att bli smittad av coronaviruset blir det omöjligt för honom att utan körkort förse föräldrarna med mat för att minska risken för smitta.

Även om Transportstyrelsen sänkt spärrtiden från två till en månad med hänsyn till mannens behov av körkortet så överklagar mannen beslutet till Förvaltningsrätten i Växjö.

I domen kan man läsa att rätten anser att mannens handlande brutit mot en regel som är väsentlig ur trafiksäkerhetssynpunkt. Och även om hänsyn tas till mannens behov av körkort är en varning inte en tillräcklig åtgärd. Därför avslås överklagandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet