Magnus Rothoff gruppchef på rättsavdelningen i polisregion Syd. Foto: TT

Överklagan stoppar inte böneutrop från att starta

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kom ett överklagande in om beslutet att ge klartecken för böneutrop i Växjö, men det kommer inte att hindra böneutrop från att starta.

Vem som helst kan överklaga polisens beslut fram till den 29 maj, men sedan är det upp till Förvaltningsrätten att göra en bedömning. Överklagan som kom in den 16 maj hade gjorts av två personer som bor i närheten av moskén i Växjö. 

Magnus Rothoff som är gruppchef på rättsavdelningen i polisregion Syd tror att det kommer att komma in fler överklaganden. 

– Jag har fått ett antal förfrågningar om hur man överklagar. Det rör sig om upp emot tio stycken, säger han. 

Påverkar inte beslutet nu

När överklagandet kommer in till polisen tittar deras jurister på om det rent formellt är ett överklagande och om polisen gjort något fel. 

– Vi gör en översyn av ärendet om vi gjort något tekniskt fel eller något handläggningsmässigt fel, men i 99 procent av fallen skickar vi det direkt till Förvaltningsrätten.  

Sedan är det Förvaltningsrätten som gör en bedömning av ärendet, men fram till en eventuell dom gäller polisens beslut. 

– Tills det att Förvaltningsrätten har beslutat något annat så gäller vårt beslut som ger klartecken för böneutrop under ett år, säger Magnus Rothoff.

Stiftelsen Växjös muslimer har ännu inte beslutat när de ska börja med böneutrop. Klart är iallafall att det inte kommer att börja i morgon den 18 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Böneutrop i Växjö

Mer i ämnet