Johan Svensson, Tomas Spjuth och Tommy Hokkanen undersöker beslaget. Foto: Richard SöderbergVisa alla (2)
Visa alla (2)

På jakt efter tjuvfiskare – stora pengar i omlopp

Uppdaterad
Publicerad
Kräftor är väldigt eftertraktade så här års – både bland tjuvar och lagliga fiskare. Vid sjön Innaren har 180 olagliga kräftburar beslagtagits i år.

Fisketillsynsmännen Tommy Hokkanen och Tomas Spjuth är ute på sjön Innaren för att spana efter misstänkt verksamhet av tjuvfiskare.

För drygt två veckor sedan hittade man 180 olagliga kräftburar dolda under vattenytan utan flöte. Sammanlagt handlar det nu om en fångst av 330 olagliga kräftburar inräknat med föregående säsong.

– Det här är fullblodsproffs vi talar om, vi misstänker att det finns en organiserad brottslighet bakom och att det är stora pengar i omlopp. De kan få 10 kronor per kräfta ute på svarta marknaden, säger Johan Svensson som är ordförande i Innarens fiskevårdsförening.

Vart kräftorna exakt tar vägen går det bara att spekulera om. Men en luttrad Tomas Spjuth har sina misstankar.

– Jag tror att de hamnar i någon restaurang via en uppköpare som är mindre nogräknade, säger han.

Hur tänker en tjuvfiskare när de begår sin gärning?

– De vill såklart dölja burarna så gott det går vid landmärken. Vi har sett misstänkt verksamhet nattetid där personer rört sig på sjön med uppblåsbara gummibåtar med elmotor. Men för att de ska kunna gripas måste det göras på bar gärning. Om de hunnit lastat kräftorna i ett fordon blir det svårt, säger Tomas Spjuth.

Straffbart med tjuvfiske

Enligt fiskelagen kan grova överträdelser straffas med 1-års fängelse. Men under de 20 år som Tomas Spjuth patrullerat sjön Innaren så har han inte lyckats ertappa någon på bar gärning.

– Jag har konfronterat dem som är misstänkta, men inte mer än så. Däremot försöker vi hitta kräftburarna innan de hinner fiska upp dem, säger Tomas Spjuth.

Som hjälp för att hitta tjuvfiskarnas burar har man nu investerat i en ny teknisk utrustning.

– Vi använder oss utav en typ av sidoskanner för att se vad som finns på sjöbotten, den ger en väldigt detaljerad bild om det finns kräftburar, säger Tommy Hokkanen.

Ska polisanmälas

De 180 burar som beslagtogs har ett värde närmare 11 000 kronor. De kommer nu att överlämnas till polisen för destruktion. Enligt Johan Svensson som är ordförande i Innarens fiskevårdsförening har fler sjöar i Kronobergs län fått påhälsning av fisketjuvar.

– Det finns fall där man upptäckt tjuvfiske i Helgasjön, Bergundasjön, Salen och Spånen. När det gäller Innaren så misstänker vi att det är samma tjuvar som återkommer år efter år, säger Johan Svensson.

Vilka har rätt att fiska kräftor?

Visa

Varje sjö har ett antal fiskerättsinnehavare. Vid sjön Innaren finns det sammanlagt 60 personer som har laglig rätt att fiska kräftor.

Men det är en förening som bestämmer reglerna kring när och hur fisket ska genomföras. Vid Innaren har varje fiskerättsinnehavare rätten till att fiska med 10 burar per säsong.

Det är fisketillsynsmännen som har till uppgift på uppdrag av Länsstyrelsen att se till att lagar och regler följs kring fiskelagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer