Foto: Patrik Rosell/SVT

Palladium räddat – Folkets bio tar över

Uppdaterad
Publicerad

Ovissheten har varit stor sedan beskedet kom att Palladiums vänner gick i konkurs i december. Men nu är en ny förening redo att ta över – nämligen Folkets bio som bedriver filmvisning i lokalen.

Under ett möte i dag kom parterna överens om att Folkets bio ska ta över verksamheten på den gamla biografen Palladium på Storgatan i Växjö. Därmed är förmodligen även de Kulturnattsevenemang som skulle äga rum i lokalen räddade.

– Det verkar så i alla fall. Folkets bio är intresserade av att ta över verksamheten och det vi ska göra nu är att vi från kommunen skriver ett kontrakt med dem så att det blir rätt och riktigt. Kulturnatten ligger om hörnet, och deras ambition är att det ska kunna genomföras som bestämt, säger Eva Johansson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Folkets bio planerar också att upplåta lokalen till andra verksamheter än filmvisning, och föreningen kommer att få bidrag av kommunen. Det ihop med biointäkter och medlemsavgifter ska räcka för att få ekonomin att gå ihop.

– Vår förhoppning är att så snart som möjligt kunna driva verksamheten vidare, och presentera ett ännu större filmutbud än vad som har varit tidigare, säger Elisabeth Cederholm på Folkets bio Växjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.