Polisen i Växjö har ett högt tryck på sin passverksamhet. Foto: TT

Pandemieffekt på passköerna hos polisen i Växjö: ”Lite av en ketchupeffekt”

Uppdaterad
Publicerad

Avvakta med att boka tid för nytt pass om du inte ska resa i sommar – så resonerar polisen i Växjö där trycket på passtider är högt och köerna långa. Effekten tros bero på att många blivit vaccinerade mot covid-19 och att samhällen runtom i Europa öppnar upp.

Lena Asplund Lindén, gruppchef för receptionen hos polisen i Växjö, vet inte om den här sommaren skiljer sig nämnvärt åt jämfört med andra pandemifria somrar, då det alltid är ett ökat tryck på passverksamheten.

Men på grund av det högtryck som nu pågår tycker hon sig se en pandemieffekt. Tiderna för att förnya sitt pass försvinner snabbt och de kan släppa färre tider än vanligt på grund av att det endast får vara sex personer i receptionen.

– I vanliga fall brukar vi säga ”kom gärna om ni ser att era pass har gått ut”, och nu säger vi nästan tvärtom att ”ska ni inte ut och resa i sommar så kom inte”, säger Lena Asplund Lindén.

En ketchupeffekt

Hon berättar att hon tror att det ökade trycket beror på att allt fler personer har fått covidvaccin samt att covidpassen släpps den 1 juli. I receptionen hos polisen i Växjö märker de framförallt en stor skillnad på trycket på passtiderna sedan förra sommaren.

-Jag kan säga att det är en pandemieffekt. Folk har ju väntat och väntat och väntat, det är klart att det blir lite av en ketchupeffekt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer