• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Michael Lindberg är professor i virologi på Linnéuniversitetet i Kalmar. Foto: SVT/TT

Ny pandemifond ska samla in pengar till virusforskning

Uppdaterad
Publicerad

Michael Lindberg på Linnéuniversitetet i Kalmar är en av forskarna som nu startat pandemifonden. Förhoppningen är att privatpersoner och företag ska skänka pengar som ska gå till forskning om virus.

Just nu är det mycket fokus på coronaviruset och hur människor som haft covid-19 påverkats av sjukdomen. Men Michael Lindberg menar att forskare kommer söka pengar ur fonden för att forska på många olika saker som har med virus att göra.

För ett år sedan skrev forskare en debattartikel i Dagens Nyheter där de uppmanade staten att satsa mer på virusforskning. Artikeln publicerades i samband med att coronaviruset började sprida sig.

– Det resulterade i att staten satsade en del via vetenskapsrådet bland annat, men vi har varit underfinansierade under en längre tid. Dessutom måste vi ha många nya unga forskare inom virologi, och såg därför som en möjlighet nu att starta pandemifonden, säger Michael Lindberg professor i virologi på Linnéuniversitetet i Kalmar.

Sneglat på Cancerfonden

Föregångare som de sneglat på är Cancerfonden och de hoppas att pandemifonden en dag ska bli lika stor. Och vad gäller covid-19 finns fortfarande många frågor för forskare att få svar på.

– Att förstå varför en del blir så sjuka och andra känner nästan ingenting. Och de långsiktiga effekterna av covid vet vi inte heller så mycket om, säger Michael Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet