Tingsrätten går på åklagarens linje och dömer pappan för grov egenmäktighet med barn. Foto: SVT

Pappa döms för att fört bort sexåring

Uppdaterad
Publicerad

Den pappa som förde bort sin sexårige son från ett jourfamiljehem i Färjestaden döms till villkorlig dom och dagsböter för försök till grov egenmäktighet med barn. Tingsrätten går på åklagarens linje och slår fast att pappans syfte var att föra sonen utomlands.

Det var i november 2019 som sexåringen försvann från sitt hem. Fallet fick stor uppmärksamhet och över 1 000 personer och militär deltog i sökandet efter honom.

Pojken efterlystes med namn och bild, och något dygn senare hittades pojken i sällskap med sin pappa på Köpenhamnståget i Osby. Pappan påstod att han och sonen skulle hälsa på släktingar i Danmark och att pojken skulle återbördas till familjehemmet efter helgen. Åklagaren har under rättegången menat att motivet var att föra pojken utomlands.

Hade packat åt pojken

I domen går tingsrätten på åklagarens linje. Enligt tingsrätten är till exempel packningen, en väska med kläder och skor, som pappan hade med sig vid bortförandet bevis på det. Pappan ska också ha berättat för bekanta att han skulle ta med sig pojken till ett land utanför Europa och lämna honom hos släktingar. Man konstaterar även att brottet troligen hade fullbordats om det inte varit för ”rådigt ingripande från allmänheten”.

Hur lång tid pojken var tänkt att stanna hos släktingarna är inte bevisat. Pappan ska ha sagt till en bekant att det var fråga om en längre turistvistelse för att pojken skulle få möjlighet att återknyta till det arabiska språket.

Villkorlig dom

Åklagaren yrkade på ett fängelsestraff i 8-12 månader, men tingsrätten sätter ett betydligt lägre straff. Pappan döms istället till villkorlig dom och 100 dagsböter på 70 kronor. Hade fängelse dömts ut hade straffvärdet varit fyra månaders fängelse.

Han döms även att betala 15 000 kronor i skadestånd till pojken.

Två döms för medhjälp

Även två bekanta till pappan döms av Kalmar tingsrätt för medverkan till bortförandet. De ska ha skjutsat pappan och sonen till Växjö och ordnat övernattning. Den ena döms till 100 dagsböter på 70 kronor respektive villkorlig dom och 30 dagsböter på 90 kronor.

Så här såg det ut när rättegången inleddes tidigare i oktober.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör målsägandebiträdet Louise Wassberg berätta om hur händelsen påverkat pojkens liv, i klippet. Foto: TT/Kaisa Lappalainen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer