Pappa stoppades från att gifta bort döttrar

Uppdaterad
Publicerad

En pappa tog med sig familjen till Irak för att gifta bort sina tonårsdöttrar. Men planerna stoppades av svenska myndigheter som hjälpte modern och döttrarna tillbaka till Sverige.

Det var i december 2019 som pappan åkte med sin hustru och döttrarna, nu 14 och 16 år gamla, till Irak, skriver Smålandsposten. Planen var att i januari i år gifta bort den äldre dottern med en man. Även lillasystern skulle giftas bort, enligt socialtjänsten i Växjö, som varit delaktig i återförandet.

Hölls inlåsta

Mamman och barnen hölls inlåsta under resan och ska också ha misshandlats. Med hjälp av socialtjänsten och utrikesdepartementet lyckades mamman och döttrarna till slut fly och återvända till Sverige där de nu placerats på en skyddad adress. Även pappan har återvänt till Sverige vilket gjort att ett tillfälligt utreseförbud utfärdats för de två flickorna.

– Vi har jobbat för att få hem flickorna och mamman. När pappan kom hem blev det tydligt att det här inte kommer att gå bra, säger Per Sandberg, förvaltningschef för arbete och välfärd i Växjö kommun, till Smålandsposten.

Ny lag möjliggör förbud

Reseförbudet har kunnat utfärdas tack vare en ny lag som ska hindra att barn förs utomlands för att könsstympas eller giftas bort.

– Det ger oss ett utrymme att kunna agera och hjälpa familjen och barnen i det här fallet, säger Per Sandberg till tidningen.

Enligt Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld ska totalt 48 personer ha blivit bortförda eller kvarhållna i ett annat land från juni till september i år, vilket Kvällsposten tidigare berättat. Av dem var 41 barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer