Pappasamtal efter förlossning Foto: Hasse Holmberg/TT

”Pappor positiva till samtal”

Uppdaterad
Publicerad

Att mammor har fått ett enskilt samtal med BVC-sjuksköterskan efter förlossningen är inget nytt, men nu vill Region Kronoberg erbjuda alla pappor samma samtal.

Just nu utvärderas ett pilotprojekt som mödrahälsovården i Region Kronoberg genomförde förra året. Nyblivna pappor fick erbjudande om enskilda samtal , samma som nyblivna mammor alltid får några veckor efter förlossningen.

Pappor positiva

Det är ett samtal som handlar om hur man mår som förälder och om man behöver någon form av stöd i sitt föräldraskap.

– Papporna reagerade positivt på erbjudande om samtal, säger Amanda Wikerstål som är mödra- och barnhälsovårdspsykolog på Familjehälsan till SVT Nyheter Småland.

Modell för hela landet

Genom samtalen har BVC-sjuksköterskorna fått en bättre helhetsbild av familjen, kunnat identifiera pappor som inte mått väl och kanske varit i behov av stöd och också fått en bättre kontakt med papporna.

Region Kronoberg är bland de allra första att testa en modell för hur pappa-samtal kan gå till. Planen på sikt att hitta en modell som kan införas i hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.