Partierna i Kalmar län hjälper varandra att hålla koll på valaffischerna. Foto: Liberalerna

Partierna samarbetar för att hålla koll på valaffischerna

Uppdaterad
Publicerad

De politiska partierna i Kalmar kommun har gått samman för att hjälpas åt att hålla koll på varandras valaffischer under valrörelsen.

Vid ett gemensamt möte samordnade de politiska partierna sina ansökningar för att sätta upp valaffischer för att på så sätt inte konkurrera med varandras budskap. Man beslöt också att man skulle rapportera till varandra om man ser någon skadegörelse eller liknande.

– Det är inte så att vi åker runt och tar hand om varandras affischer men vi har enats kring att det är viktigt att inte spä på känslan av en hätsk valrörelse. Även om vi är politiska konkurrenter så är det i slutändan människor som arbetar ideellt med detta och vi tjänar inget på att ha krig mot varandra, säger Lotta Wahlmino, ordförande för Liberalerna i Kalmar kommun.

Val 2018 Småland

Del av demokratiarbetet

Även Linus Hellman, ombudsman för Socialdemokraterna i Kalmar, bekräftar samarbetet.

– Det finns ett officiellt samarbete där vi hjälper varandra. Ser man någon vält skylt så försöker man rätta till det oavsett parttillhörighet.

För Lotta Wahlmino är det även en viktig del av demokratiarbetet.

– Det handlar om att respektera varandras budskap. Vi vill hålla en bra ton.

Dyra skyltar

Socialdemokraterna i Färgestaden har även dom drabbats av stulna och vandaliserade valskyltar.

– Detta är ju så klart ett hot mot demokratin och yttrandefriheten i första hand men det blir även en dyr historia för ideella föreningar. Varje skylt som skall kunna stå emot väder och vind kostar mellan 350 – 400 kronor, säger Carina Adolfsson Elgestam Socialdemokraterna södra Öland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Småland

Mer i ämnet