Foto: TT

Markant smittökning i Älmhult och Ljungby – uppmanas jobba hemma

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av covid-19 i Kronobergs län fortsätter att öka. Förra veckan låg i topp när det gällde positiva provsvar sedan allmän provtagning infördes – och denna veckan ser ut att bli ännu högre.

”Vi har ett fortsatt bekymmersamt läge i Kronoberg, med påtaglig smittspridning i vissa kommuner”, skriver region Kronoberg i ett pressmeddelande.

Kommunerna det handlar om är Älmhult och Ljungby, där man ser en markant ökning av andelen positiva provsvar den senaste veckan.

– I de här kommunerna vill vi att invånarna ska vara extra försiktiga. Jobba hemma om det är möjligt, undvik sammankomster på fritiden som after work eller privata fester, håll avstånd och det viktigaste av allt – stanna hemma om man är sjuk, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Spridning på sjukhusen

Måndagen den 19 oktober hade regionen det högsta antalet covid-19-positiva individer sedan man började med provtagning för allmänheten. Över 70 personer som provtogs just den dagen var positiva.

– Förutom lokala ansamlingar av fall är den främsta förklaringen till den kraftiga ökningen att vi sett tecken på smittspridning på sjukhusen. Det förekommer även spridning i omsorgen i vissa kommuner, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Just nu är 16 covid-19-patienter inlagda på sjukhus varav två får intensivvård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
70-plussarna: ”Nu får de unga ta hänsyn till oss”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet