Patient sköt sig själv på psykiatrin – händelsen Lex Maria-anmäls

Publicerad

Chefläkare Charlotte Brunner på psykiatriförvaltningen i Kalmar har Lex Maria-anmält händelsen där en patient sköt sig själv inne på psykiatrin. Att patienten kunde få med sig ett vapen in bedömer vårdgivaren att de inte kunnat förebygga. Däremot har den gråzon som patienten hamnat i medfört en risksituation.

Patienten hade haft sporadisk kontakt med psykiatrin och hade vårdats inneliggande under en period enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Mot slutet av vårdtiden bedömdes patienten som förbättrad och fortsatt kontakt med öppen psykiatrisk tvångsvård planerades.

Inget lagstöd för kroppsvisitation

I ett pressmeddelande skriver Region Kalmar län att patienten sannolikt i samband med en permission tagit med sig vapnet in på avdelningen där han sedan sköt sig själv.

En internutredning har gjorts kommer fram till att suicidriskbedömningarna som glesades ut i slutet av vårdtiden är att betrakta som en risksituation men inte som en vårdskada.

Att patienten kunde ta med sig ett vapen in på avdelningen är också att betrakta som en risksituation men inte något som vården orsakat eller kunnat förebygga. Region Kalmar län skriver också att det inte finns lagligt stöd att genomföra generella kroppsvisitationer, det måste ske utifrån psykiatrisk tvångsvård. Beslut fattas då av chefsöverläkare utifrån varje enskild situation.

Patienten hamnade i en gråzon

Däremot bedömer vårdgivaren att den gråzon som patienten hamnade i medfört en risksituation.

Under vårdtiden hade patienten nämligen dömts för ofredande och olaga hot mot flera personer och straffats med skyddstillsyn med psykiatrisk behandling som frivården i samråd med psykiater fann nödvändig.

Under denna tiden saknades kommunikation mellan vårdgivare och rättsväsende

Från vårdens sida var dock bedömningen att rättspsykiatrisk vård hade varit det optimala för patienten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.