Foto: Arkivbild

Patient tog livet av sig i väntan på vård

Publicerad

Patienten som led av svåra depressioner lovades en uppföljning inom två till tre veckor vid vuxenpsykiatrin i Växjö. Men istället fick personen tid först efter nio veckor. Patienten tog sitt liv tre veckor efter det första besöket.

– Vi kan inte utesluta att fördröjningen är en del av utfallet, säger chefläkare Lars Häggström till Nyhetsbyrån Siren.

Medicin sattes in

Patienten som tidigare haft djupa depressioner blev satt på antidepressiv medicinering med löfte om uppföljning inom två till tre veckor. Men patienten fick inte tid förrän efter nio veckor.

Tre veckor efter det första besöket tog patienten sitt liv.

Visar på brister

Region Kronobergs analys av händelsen har visat på brister. Bland annat så följdes inte rutiner kring uppföljning och enligt chefläkaren ska de bakomliggande orsakerna ses över.

– Vi har inte hittat någon förklaring än. Det är ingen giltig förklaring att det var jul- och nyårshelg, utan man ska kunna få god vård även då, säger Lars Häggström till Nyhetsbyrån Siren.

Händelsen är anmäld till inspektionen för vård och omsorg och ska ha inträffat i slutet av 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer