Foto: Jan-Eric Lundberg

”Varje tjänst måste prövas”

Uppdaterad
Publicerad

Alliansmajoriteten vill skära ner på personalen inom Kronobergs landsting. Oppositionen menar att patientsäkerheten är i fara.

Landstinget Kronoberg gick back med 53 miljoner kronor förra året och nu väntar besparingar. Alliansmajoriteten föreslår nu stora personalnedskärningar som en åtgärd för att spara pengar.

Men oppositionen slår larm. Nu är patientsäkerheten i fara, sade det socialdemokratiska landstingsrådet Anna Fransson på landstingsstyrelsens sammanträde under tisdagen.

– Jag är orolig. När personalen tvingas att springas snabbare är det lättare att göra misstag. Det kan handla om felmedicinering och så vidare.

Pensionsavgångar återbesätts inte

På grund av landstingets ansträngda ekonomi föreslog Socialdemokraterna för två månader sedan en skattehöjning för att få ekonomin på banan igen. Men det förslaget röstades ner av majoriteten, som istället vill minska personalkostnaderna.

– Vi måste pröva varje tjänst nu när vi rekryterar personer till vården. Vi har en hel del pensionsavgångar de kommande åren, och kommer inte att återbesätta varje tjänst utan pröva varje tjänst för att se om man kan arbeta på ett annat sätt eller effektivisera, säger landstingsrådet Suzanne Frank (M).

– För att nå ekonomi i balans krävs nu besparingar på nästan en kvart miljard kronor, säger socialdemokratiska landstingsrådet Anna Fransson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer