Småland Airports vd Ulf Axelsson Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Miljonstöd till Smålands flygplatser

Uppdaterad
Publicerad

Inkomsterna har rasat för flygplatserna i Växjö och Kalmar under coronapandemin. Men nu tilldelas de drygt 13 miljoner kronor var från staten.

– Det kommer fylla delar av hålet i vår ekonomi, säger Ulf Axelsson, vd på Småland Airport i Växjö.

Inkomstbortfallet för flyget är stort – och många regionala flygplatser finns en oro för hur man ska klara ekonomin i längden. Småland airport kommer enligt sin egen prognos gå med uppemot 30 miljoner kronor i förlust för 2020.

Tillfälligt driftstöd

I juni i år  fick Trafikverket i uppdrag av regeringen att fördela 100 miljoner kronor i tillfälligt driftstöd till flygplatser med anledning av covid-19. Nu är det klart hur pengarna fördelas mellan de 22 regionala flygplatserna.

Både Kalmar Öland Airport och Småland Airport, som ägs av kommuner och regioner, kommer tilldelas drygt 13 miljoner kronor i stöd.

Vilken betydelsevilken betydelse har detta för er?

– Det är jätteviktigt. Men det är bara för 2020, vi ser gärna att mer pengar kommer. 2021 ser också mörkt ut, säger Ulf Axelsson.

Lång väntan på lönsamhet

Även i Kalmar är stödet viktigt för flygplatsens framtid, enligt vd Ronny Lindberg. Flygplatsen räknar med att bli lönsamma igen först om fem år.

– Hade vi inte fått stödet hade vi kanske landat på omkring 17 miljoner kronor back i år, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer