Pensionärer bygger lägenheter för landets äldsta stadsbor

Publicerad

I Borgholm finns landets äldsta befolkning och ungefär var tredje invånare är pensionär. Tar man sig en promenad längs gatorna i staden en eftermiddag i januari så är det lugnt och stilla. Men bara ett stenkast från centrum sjuder det av aktivitet. Där byggs det trevåninghus för lägenheter.

– Vi var en grupp pensionärer som träffades och sa att ska vi inte ta och bygga något seniorboende tillsammans, säger Mona Oskarsson.

Det var fyra år sedan den idén föddes. I dag är Mona Oskarsson kassör i BoSams, namnet på den kooperativa hyresrättsföreningen, som just nu ligger i startgroparna för att göra verklighet av idén.

20 lägenheter ska stå klara inom ett år från nu.

– Vi var så intresserade att själva ta i det här och att få vara med från början och planera och utbilda oss och göra studiebesök. Det har varit helt fantastiskt, säger Mona Oskarsson.

Ska bli trevåningshus

Än så länge finns inga hus färdiga där seniorlägenheterna ska byggas. Bara jordhögar och maskiner. Men Mona Oskarsson vet hur det kommer att se ut, sedan när de är klara.

– Det blir trevåningshus med takterass, vi har inglasade balkonger allihopa i alla lägenheter, vi har gemensamma utrymmen nere med ett gemensamt kök och mycket annat, säger hon.

Men det är inte bara Borgholmsbor som har för avsikt att flytta in i den nybildade hyresrättsföreningen, en del kommer från andra delar av landet.

– De är från Trelleborg, från Stockholm och de är från många platser. De är kanske Borgholmsmänniskor från början och vill tillbaka, säger Mona Oskarsson.

Kommunalrådet positivt

Ilko Corkovic är socialdemokrat och kommunalråd i Borgholm. Han ser inga problem med att den nybildade hyresrättsföreningen gör att antalet äldre i kommunen blir ännu fler.

-  Många av dem som väljer att flytta hit nu är tidigare sommarölänningar och vill vara här. Dessutom råder det bostadsbrist i kommunen och det här bygget gör att fler villor kommer ut på marknaden och underlättar för yngre och barnfamiljer att komma hit, säger han.

En bit bort på området där BoSams ska byggas byggs även 54 bostadsrätter för Bovieran, med samma målgrupp.

– Jag ser inga nackdelar, utan tycker att det här är fantastiskt. Alla nya byggkranarna i kommunen, de betyder mycket för framtidstro och för ett positivt klimat, säger han.

Kommunalrådet Ilko Corkovic (S) och Mona Oskarsson från hyreskooperativet Bosams är positiva till byggprojektet. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Kooperativa hyresrätter

Visa

En kooperativ hyresrätt är ett slags mellanting mellan bostadsrätt och hyresrätt. Den som bor i en kooperativ hyresrätt hyr sin lägenhet av hyresrättsföreningen. I hyresrättsföreningen är alla medlemmar också hyresgäster.

Utöver hyran betalar medlemmen en medlemsavgift och en upplåtelseinsats till föreningen. Upplåtelseinsatsen betalas tillbaka om medlemmen lämnar föreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer