Kerstin Gadd-Karlsson från Växjö kommun pensionärsråd är besviken över att kommunen inte låtit pensionärsrådet vara med och påverka i beslutsprocessen. Foto: Richard Söderberg/SVT

Pensionärsrådet kördes över av Växjö kommun

Publicerad

När omsorgsnämnden fattade beslutet att låta omsorgstagarna själva betala för sina hjälpmedel var pensionärsrådet inte inbjudna i beslutsprocessen. På så vis bröt Växjö kommun mot socialtjänstlagen.

– Vi som sitter i det kommunala pensionärsrådet är arga och besvikna över att vi inte har fått vara med och påverka i beslutsprocessen, säger Kerstin Gadd-Karlsson som är ledamot i Växjö kommuns pensionärsråd.

Nära samverkan

Enligt socialtjänstlagen är kommunen skyldig att ha nära samverkan med företrädare för pensionärernas organisationer. I reglementet står det skrivet att representanterna vid ett tidigt skede ska ha möjlighet att lämna synpunkter och på så sätt påverka beslutsprocessen.

– Vi fick aldrig någon chans att yttra oss i frågan, vi hade ingen aning om att det här skulle ske. Istället får vi läsa i lokalpressen om att omsorgsnämnden fattat ett beslut att plocka bort vissa hjälpmedlen och att de ska bekostas ur egen ficka. Så får det inte gå till, säger Kerstin Gadd-Karlsson.

Inte så aktiva tidigare

Moderaten Ulf Hedin är ordförande i både omsorgsnämnden och i det kommunala pensionärsrådet. Han erkänner att man gjort ett förbiseende i frågan.

– Vi borde såklart ha tagit upp den här frågan i pensionärsrådet. Men de tidigare pensionärsråden har inte varit så aktiva som i dag och vi har helt enkelt glömt bort dem. Det är såklart olyckligt, men nu är beslutet fattat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer