Maria Karlsson, rektor på förskolorna i Torsås kommun säger att det inte fanns någon val. Med så många borta i personalen kan förskolan Eklövet inte vara öppen. Foto: Ida Svensson/SVT

Förskola stänger i Torsås – halva personalstyrkan borta

Uppdaterad
Publicerad

Eklövets förskola i Söderåkra i Torsås kommun stängde under onsdagen vid lunchtid. Hälften av personalen är hemma från jobbet och hittills har en av dem bekräftats smittad med covid-19.

Bildningsnämnden i Torsås tog beslutet om stängning klockan åtta på onsdagsmorgonen. Då var några av barnen redan på förskolan.

– Personalen fick ringa till föräldrarna som redan hade lämnat sina barn och berätta att vi skulle stänga, säger Maria Karlsson, rektor på förskolorna i Torsås kommun.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Information skickades ut till alla föräldrar via mejl och personalen satte upp lappar med information.

Sju i personalen är hemma

I söndags kväll fick en av de anställda ett positivt svar på sitt covidtest. Dagen efter var två till i personalen hemma med symptom och antalet ökade.

På onsdagsmorgonen stod det klart att sju personer inte kunde gå till jobbet.

– Det är aldrig roligt att behöva stänga, det är det sista alternativet eftersom vi har en så viktig funktion i samhället. Vi väntade in i det sista, säger Maria Karlsson.

Den största anledningen till stängningen är bristen på personal.

– Vi har svårt att täcka hela dagen och det blir en säkerhetsrisk att ha förskolan öppen.

Får inte vara på en annan förskola

Förskolan kommer att vara stängd resten av veckan och sedan ska ett nytt beslut tas utifrån hur läget ser ut. Barnen kommer inte erbjudas plats på en annan förskola under tiden.

– Eftersom vi befarar en covid-19 spridning även om vi inte har det bekräftat, vill vi inte sprida ut barnen på andra förskolor säger Lena Sandgren Swartz, bildningschef i Torsås kommun.

Familjer där båda föräldrarna har samhällsviktiga arbeten kan få barnomsorg ändå. Barnen kommer att få vara på förskolan med frisk personal.

Vid lunchtid på onsdagen var det tre barn anmälda som behövde omsorg under torsdagen och fredagen.

På Eklövets förskola finns fyra avdelningar och 62 inskrivna barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet