Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läraren Anna Grandén har klass på distans – Cosmo Fürste får vara på plats. Men i morgon blir det tvärt om. Hör mer i klippet. Foto: Olof Peterson/SVT

Många lärare sjuka – nu får eleverna turas om i klassrummet

Uppdaterad
Publicerad

Många kommuner påverkas påtagligt av den stora personalfrånvaron. På Markaryds skola blev situationen ohållbar – igår togs beslutet att högstadieeleverna får turas om att vara på skolan. Möt elever och lärare i klippet.

När SVT besöker Markaryds skola är ett klassrum fullt av barn. I rummet bredvid står stolarna uppställda och läraren Anna Grandén sitter i ett hörn och hjälper elever via datorn.

Under en lång tid har personalsituationen varit ansträngd, igår blev den ohållbar. Då togs beslutet att en årskurs högstadieelever i taget skulle vara få vara på skolan resten av veckan, de andra får distansundervisning.

– Jag har några vänner som är hemma i karantän. Och några lärare är det också, då blir det vikarier, säger sjundeklassaren Cosmo Fürste.

Likadant i båda regionerna

Skolan i Markaryd är inte ensam. Lägesbilderna från länsstyrelserna i Kalmar och Kronoberg visar på en påverkad personalsituation inom bland annat skola och omsorg i samtliga kommuner.

Sedan den senaste lägesbilden skrevs förra veckan, tyder smittspridningen och rapporter från enskilda kommuner på att personalsituationen i många fall blivit ännu mer ansträngd.

– Farhågorna är att problemen kommer öka. Kommunerna tror inte vi sett peaken ännu, säger Johan Hammargren, stabschef vid Länsstyrelsen i Kalmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet