Joel Persson när Tre Kronor tränade i Segeltorpshallen under tisdagen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Joel Persson om landslagsdebuten: ”Hade gett upp”

Uppdaterad
Publicerad

Han gick från hockeyettan till SHL i fjol, gjorde dundersuccé och skrev NHL-kontrakt. Nu tar Växjöbacken Joel Persson nästa kliv i karriären när det är dags för debut i Tre Kronor. ”Det har varit en dröm sedan man var liten och något man kanske hade gett upp för ett par år sedan”, säger 24-åringen.

Han skrattar när han pratar om sina senaste 20 månader och konstaterar: 

– Allt har gått väldigt snabbt. 

Han har precis klivit av Tre Kronors träning i Segeltorp utanför Stockholm och skrivit autografer till entusiastiska småknattar som följt en lång träning och äntligen fått lön för mödan. 

Tre Kronor gör sin första turnering för säsongen efter att ha vunnit andra raka VM-guldet i maj. I truppen finns hela elva debutanter. 

Den spelskicklige Växjöbacken är en av dem och har aldrig spelat i vare sig pojk- eller juniorlandslag. 

Spel i powerplay 

I landslaget ser det också ut att bli spel i numerärt överläge. På tisdagens träning fanns han med i första uppställningen i powerplay och förbundskaptenen Rikard Grönborg kommer att använda Persson i en offensiv roll. 

– Vi förväntar oss att han har samma roll här som i Växjö. Han är fantastiskt spelbegåvad, jag gillade hans spel med pucken redan förra året och nu tycker jag att han har tagit steg i pondus och spelet utan puck, säger Rikard Grönborg. 

Debuten blir på torsdag kväll då Tre Kronor möter Tjeckien i Prag. 

– Det blir nog lite fjärilar i magen, sedan är det bara att försöka kontrollera det och spela som man gör som vanligt. Det är ju anledningen till att jag är här, säger Joel Persson. 

En VM-plats hägrar förstås i maj nästa år – även om konkurrensen är stenhård med alla NHL-spelare som tagit plats de två senaste åren. 

– Det är inget man kan styra över, det gäller bara att göra sitt bästa när man är här och även hemma i Växjö. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.