Foto: TT

Pia Sundhages råd till hockeytjejer: Kämpa på

Publicerad

Få svenska fotbollsspelare är lika meriterade som Pia Sundhage. Hennes fotbollskarriär spänner över hela fem decennier i många olika roller. Hon var aktiv som spelare på 70-talet, när det inte alls var lika vanligt med damfotboll. Och hennes erfarenhet utifrån sin karriär är att det handlar om kamp och att ställa krav.

– Vad jag har lärt mig är att man inte kan komma någon vart om man inte kämpar tillsammans. Man måste ställa krav och man måste kämpa ihop. Med hjälp av passion och hjärta kan man flytta berg. Även fördomsfulla berg, säger Pia Sundhage.

Hon gör en jämförelse med att kvinnorna fick rösträtt 1921.

– Hade vi inte kämpat för den, hade vi nog fortfarande inte haft någon rösträtt för kvinnor, säger hon.

Mött många argument

Hennes bild av det motstånd hon har mött sammanfattar hon i tre delar.

– Först hette det att tjejer inte ville spela fotboll, det var en förklaring till att så få tjejer spelade fotboll.

– Sen hette det att tjejer inte ska spela fotboll. Då hänvisades det till alla möjliga ovetenskapliga artiklar om skador och liknande som drabbade just tjejer som spelande fotboll.

– Och så det hette det att tjejer inte kan spela fotboll. Då pratade man om hur det ska se ut när man spelar fotboll.

Pia Sundhage har både mött och bemött alla de argumenten. Och säger att det mycket väl kan vara på samma sätt för tjejer som vill spela ishockey.

– Nu kan inte jag så mycket om ishockey, men jag kan tänka mig att det finns liknande tankegångar där. Men kämpar man på, så ger det resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.