Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Emil Schylander, 7 år, passade på att visa upp det han är bäst på – att glida. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Piruetter, hockey och glid på nyspolade isbanor

Uppdaterad
Publicerad

Med minusgrader i luften och nyspolat vatten som frusit till, så kunde äntligen 14 isbanor runt om i Växjö kommun tas i bruk. Vid Pilbäcksskolan hade på lördagen allt från nybörjare till talanger samlats för att snöra på sig skridskorna.

– Det här är första gången jag åker 2021, säger Emil Schylander, 7 år.

Flera av isbanorna i kommunen öppnar nu i helgen, men inte riktigt överallt hade det ännu frusit till som önskat. I Sandsbro var flera personer upptagna med att spola vatten på den tilltänkta banan under lördagen. Men vid Pilbäcksskolan var isen redo för åkare.

– Det känns bra eftersom träningen ställts in och då är det ju bra att man kan vara här när de äntligen spolat, säger Ville Nyman, 11 år, som är hockeymålvakt.

Viktigt för barn och unga

I och med coronapandemin så har många idrottsklubbar stoppat träningar för barn och unga. Det känns därför extra viktigt för kommunen att, med hjälp av ideella krafter, kunna erbjuda aktiviteter för den målgruppen.

– Ur ett folkhälsoperspektiv så är ju barn och ungas aktiviteter viktiga och därför känns det bra att vi kunnat göra det här. Innan vi började spola förankrade vi beslutet med bland annat smittskyddsläkare säger Jon Malmqvist (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Enligt väderprognosen ser dock kylan ut att bli kortvarig då det redan i mitten av nästa vecka åter väntas plusgrader.

– Det har ju inte varit så kallt den senaste tiden så det är skönt att vara här. Jag har längtat efter att få åka väldigt mycket, säger Isabelle Bobinac, 12 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet