Patienter behandlas i korridorer när vårdplatserna på akuten inte räcker till

Platsbrist på akuten i Växjö: ”Patienter liggande i korridoren”

Uppdaterad
Publicerad

100 patienter om dagen på akutmottagningen i Växjö fyller rummen snabbt och patienter måste behandlas i korridoren. ”Vi har cirka nio korridorplatser”, säger Magdalena Gustafsson, avdelningschef.

– Var tyvärr på akuten igår och vill bara meddela att det var fullständig kaos! Massor av patienter inklusive mig själv blev liggande i korridorer och fick genomföra undersökningar och samtal där- tystnadsplikten var bortblåst då jag hörde varje ord om de som låg bredvid, skriver tipsare till SVT Nyheter Småland.

Lägesbeskrivningen gäller fredagen den 20 december då 97 patienter togs emot. På lördag och söndag var antalet 90 respektive 100 patienter, enligt siffror från akutmottagningen i Växjö.

– Vi ligger strax över vad rummen klarar. En sådan belastning betyder att vi behöver ha personer i väntrum och eventuellt nyttja korridoren, säger Magdalena Gustafsson, avdelningschef på akutmottagningen i Växjö.

”Gör vad vi kan”

Akutmottagningen har 21 undersökningsrum och sex övervakningsplatser. 100 patienter om dagen kan fylla dessa platser snabbt beroende på hur sjuka patienterna är.

Hur arbetar ni med patientsäkerheten och tystnadsplikten i korridoren?

– Våra korridorplatser ligger en bit bakom där vår personal har sin arbetsplats, där finns ringklocka och möjlighet att koppla in patienter finns. Det är en stor öppen yta som kan skärmas av. Vid vissa fall får vi skifta patienter helt enkelt. De som kräver övervakning får högsta prioritet. Vi gör vad vi kan, säger Magdalena Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet