Flera personer ger sig ut i sociala medier för att ta reda på vad de har plockat för svamp, något som svampexperten avråder från. Foto: SVT

Experten varnar: Undvik sociala medier i svampskogen

Uppdaterad
Publicerad
Svampexperten Marie Jadner blir allt oftare ombedd att göra artbestämningar på sociala medier.
– Folk fyller korgen utan att ha en aning om vad som är i den och lägger sen ut bilder på Facebook för att få veta om svamparna är ätliga, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Här är gruppen som delar svampråd på facebook

Det här är ett tillvägagångssätt som Marie Jadner bestämt avråder ifrån. Det går inte att göra en säker artbestämning utan att veta var svampen har vuxit, hur den ser ut, hur den luktar eller om den varit i kontakt med andra svampar som inverkat på den.

– Se till att du lär dig några svampar. Tro inte att svamp är ofarligt! Att plocka svamp för att äta är farligt. Man måste vara hundra procent säker.

TV: Se hela inslaget här

Marie Jadner berättar att det varje år förekommer förgiftningar och hon vill särskilt varna för två dödliga svampar som förekommer i Småland, nämligen toppig giftspindling och vit flugsvamp. Hon tycker också att alla bör kunna skilja en vanlig kantarell från den falska.

– Den falska är inte så kraftig, spensligare och mer orange i färgen, säger hon, och den luktar inte kantarell. Den ska man inte äta! Jag känner till fall där man blivit svårt sjuk.

Mycket svamp i markerna

För den som har tillräckliga kunskaper och är säker på åtminstone några svampar finns det mycket att hämta i skogen just nu, efter en sval sommar och en mild höst med mycket regn.

– Det finns otroligt mycket svamp nu, säger Marie Jadner. Alla sorters svampar. Och två sorter som jag gärna vill rekommendera är brunsoppen och sandsoppen. Två riktigt fina matsvampar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer