I sonens garderob hittade mamman en automatkarbin med ett laddat magasin. Foto: Från polisens förundersökning

Skulle storstäda sonens garderob – hittade en automatkarbin

Uppdaterad
Publicerad

Mamman till en 18-årig kille i Kalmar skulle städa på hans rum. Bakom några lådor i garderoben hittade hon en väska innehållande en automatkarbin av typen Kalashnikov med tillhörande ammunition.

Nu åtalas han för grovt vapenbrott.

Efter fyndet kontaktade mamman en bekant, som i sin tur ringde polisen. Kort därefter gjorde polisen en husransakan.

18-åringen själv förnekar brott, och säger att han inte vetat om att vapnet låg i garderoben. I förhör berättar dock ett vittne att 18-åringen förvarade vapnet åt en annan, inte namngiven person.

Kalmar

”Kriminell miljö”

Åklagaren Emma Olsson vill inte uppge om det finns fler personer misstänkta, som ännu inte åtalats.

– Det vi har kommit fram till hittills är det vi åtalar för. Våra misstankar om var vapnet kommer ifrån går jag inte in på, säger hon till SVT.

I killens rum hittades också en mindre mängd cannabis, vilket gör att han också åtalas för ringa narkotikabrott – och att vapenbrottet kan bedömas hårdare i rätten.

– Att det hittas vapen i en miljö där narkotika hanteras brukar man se som en försvårande omständighet. En kriminell miljö helt enkelt.

SVT kunde nyligen berätta att antalet beslagtagna vapen i Kalmar län fördubblats det senaste året.

KLIPP: Polisen kommenterar den kraftiga ökningen av vapenbeslag i Kalmar län

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under 2022 ökade vapenbeslagen i Kalmar och Kronoberg. Polischefen Olof Bråve berättar mer i klippet ovan. Foto: Hamed Ubaidi Karlsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet