Polis kallar Ahad för ”arabjävel” i ljudinspelning

Uppdaterad
Publicerad

På en inspelad ljudfil kallas Ahad Nobakth för ”arabjävel” och får höra att han ska åka hem ”till ditt jävla land, ditt jävla pack”. De orden ska ha uttalats av en polis i samband med en avvisning från ett asylboende i Emmaboda i går.

– Jag tog del av ljudinspelningen i morse. Och jag kan bara konstatera att det som sägs visar på brister i respekt och professionalitet och står i bjärt kontrast mot allt vad polisen står för, säger Perolof Söyseth som är polismästare och biträdande områdeschef i sydöstra Sverige.

Han säger också att en brottsutredning är inledd och att brottsrubriceringen är olaga hot och förolämpning.

Avvisades från asylboende

Ahad Nobakth är den man som gjort ljudinspelningen. Han gjorde den i samband med att polisen körde bort honom från de oroligheter som var på ett asylboende i Emmaboda under tisdagen. Ahad Nobakth bor inte själv på boendet och han avvisades då han försökte ta sig in där.

– Jag var fruktanstvärt rädd men lyckades i alla fall starta ljudinspelningen på min mobiltelefon, säger Ahad Nobakth.

Enligt honom själv var han på plats på asylboendet i Emmaboda för att träffa vänner.

Kördes ut i skogen

Både poliser och vakter fanns närvarande vid asylboendet. Enligt Ahad Nobakth föstes han hårdhänt in i en polisbil och kördes ut i skogen. Han hävdar också att han blev misshandlad i samband med avvisningen. Någon misshandel hörs dock inte på ljudinspelningen. Händelsen kommer nu att internutredas. Huruvida den polis som yttrade de nedsättande orden är i tjänst idag, kan polisen inte svara på.

– I nuläget vet vi inte vem det är som sagt så, säger Perolof Söyseth.

Men det kan väl inte vara så svårt att ta reda på vem som sa så? Ni vet väl vem som gjorde vad, under gårdagens ingripande?

– Jo, men vi vill inte föregripa utredningen så därför kan jag inte svara på det, säger Perolof Söyseth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tumult på asylboende i Emmaboda

Mer i ämnet