Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Nellie Erberth/Polisens förundersökning/skärmdump

Polisen om nya narkotikamarknaden i småstäder: ”Börjar få förödande konsekvenser”

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har det skett fler gängmord i Kalmar än i Malmö. En allt mer lönsam narkotikamarknad där lokala nätverk styr mer av pengarna själva och ett ökat tryck på gängkriminella som söker nya marknader utanför storstäderna kan ligga bakom det ökade våldet, menar Patrik Andersson, underrättelsechef på polisen i region syd.

Sedan de krypterade plattformarna Encrochat och Anom knäcktes har Polisen fått många nya insikter i svensk narkotikamarknad – även på mindre orter.

Likt andra branscher har narkotikamarknaden blivit globaliserad: de stora inflödena av droger till Sverige styrs från utlandet, och kriminella nätverk på mindre orter har i allt större utsträckning kapat mellanleden och kontrollerar mer narkotika och pengar själva.

Skjutningar i Kalmar

Tjänar mer pengar

– Efterfrågan har funnits i hela Sverige. Det som skett på senare tid är att mindre grupperingar har märkt att möjligheten till förtjänst är stor även i mindre städer, säger Patrik Andersson, underrättelsechef på polisen i region syd.

Under 2021 beslagtog polisen i Kalmar droger till ett gatuvärde av nära två miljoner kronor (se faktaruta). Att mycket pengar är i omlopp väcker intresse hos gängkriminella i storstäderna, som på senare år satts under stor press av polisen och söker nya avsättningsområden för narkotikan, menar Patrik Andersson.

– Så man har tryckt ut problematiken på mindre orter.

Beställningsmord

Han anser att det finns en tydlig koppling mellan skjutvapenvåldet och drogförsäljningen. Även om skjutningarna ofta handlar om personliga, ibland banala, konflikter så trappar drogpengarna upp nivån av våld.

I de krypterade chattarna har man exempelvis sett att utomstående aktörer beställer mord när narkotikaaffärer på olika sätt gått snett:

– Många av våra konflikter i Malmö och Helsingborg har bevisat att bara för att aktören inte finns i staden så är man ändå fullt kapabel att beställa ett mord och få det utfört.

Hör underrättelsechef Patrik Andersson berätta mer i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon kan du se hur Polisen lyckades beslagta drygt 10 kilo knark – och sätta två personer ur Norrlidengänget i fängelse på knappt en månad. Foto: Bilder från Polisens förundersökning

Så mycket narkotika beslagtog polisen i Kalmar under 2021

2021:

Amfetamin 5,87 kg – motsvarar ett gatuvärde på ca 1,2 miljoner kronor

Cannabis 4,59 kg – motsvarar ett gatuvärde på ca 590 000 kronor

Cannabisharts (Hasch) 0,44 kg – motsvarar ett gatuvärde på ca 55 000 kronor

Kokain 0,06 kg – motsvarar ett gatuvärde på ca 55 000 kronor

Läkemedel klassat som narkotika 692 tabletter – motsvarar ett gatuvärde på cirka 21 000 kronor

Totalt gatuvärde = ca 1,9 miljoner kronor

2022 (jan-maj)

Amfetamin 2,32 kg – motsvarar ett gatuvärde på ca 470 000 kronor

Heroin 0,35 kg – motsvarar ett gatuvärde på ca 350 000 kronor

Kokain 0,63 kg – motsvarar ett gatuvärde på ca 576 000 kronor

Läkemedel klassat som narkotika 1407 tabletter  – motsvarar ett gatuvärde på ca 42 000 kronor

Totalt gatuvärde = ca 1,5 miljoner kronor

Om statistiken:

Statistiken avser bara större beslag som registrerats i lokalpolisområde Kalmar och som handlagts av Grova brott-gruppen i Kalmar. Statistiken inkluderar endast ärenden som rör grovt narkotikabrott. Polisen har inte inkluderat ärenden där utredning pågår. Det innebär att mängden narkotika som beslagtagits totalt sett i Kalmar är större än angivet, om man även räknar in mindre gatubeslag från enskilda personer. Siffrorna är ungefärliga.

Det ungefärliga gatuvärdet baserar sig på medelpriset för olika typer av narkotika i CAN:s tabell över Gatuprisutvecklingen i Sverige 2021.

Källa: Polisen/CAN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet