Polisen ger klartecken till böneutrop i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett beslut från polismyndigheten är det nu klart att Växjö muslimska förening får tillstånd till böneutrop.

Tillståndet ges enligt allmänna lokala ordningsföreskrifter för Växjö kommun.  I beslutet anges hur högtalarna ska riktas för att förebygga störningar för kringboende och vilka riktvärden för ljudnivån som ska gälla.

Ljudet från högtalarna får inte överskrida 45 decibel inomhus och 110 decibel utomhus, men för att klara riktvärdet på 45 decibel inomhus kan inte en ljudvolym på nära 110 decibel hållas utomhus, skriver polisen i sitt beslut. Utomhusvärdet måste alltså ligga betydligt lägre än så för att klara riktvärdet inomhus. Det åligger Växjö muslimska förening att kontrollera att tillåtna ljudnivåer inte överskrids.

Böneutrop i Växjö

Grannar inte tillfrågade

Växjö kommuns miljö- och hälsoskyddsnämnd har fått tillfälle att yttra sig eftersom nämnden har särskilda kunskaper om ljudstörningar. I sitt svar till polisen rekommenderade nämnden att polisen skulle inhämta synpunkter från grannar till moskén. Polisen valde att inte göra det med hänvisning till att allmänheten saknar relevanta kunskaper om ljudstörningar.

Bedömning utifrån trafik, ordning och säkerhet

Polisens konstaterar i sitt beslut att bedömningen har gjorts utifrån trafikhänsyn och allmän ordning och säkerhet. Inga andra synpunkter eller intressen har beaktats, exempelvis innehållet i det som sänds ut.

Tidigare har tillstånd för böneutrop lämnats till två moskéer i Sverige, en i Fittja i Botkyrka samt moskén i Karlskrona

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Böneutrop i Växjö

Mer i ämnet