Foto: TT

Polisen hinner inte utreda brott: ”Otroligt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen varnar för att man saknar resurser för att utreda brott i samma utsträckning som tidigare. I Växjö har polisen inte hunnit utreda anmälningarna om brott i nära relation sedan i våras. ”Det är otroligt allvarligt”, säger Sven-Erik Alhem, rättsexpert och förbundsordförande på Brottsofferjouren.

Sedan hösten 2015 har medier rapporterat om ett ansträngt läge hos polisen. Kritiken inom polisen har framförallt handlat om ökat antal uppgifter, låg bemanning samt frustration över den omorganisation som började genomföras 2015.

Resursbristen har lett till att polisen inte hinner utreda brott i samma utsträckning som tidigare. Framför allt handlar det om ”vardagsbrottslighet” som exempelvis stöld, skadegörelse, misshandel, trafikbrott där utredningar allt oftare hamnar på hög eller läggs ned utan någon åtgärd.

”Oroande utveckling”

Sven-Erik Alhem, Förbundsordförande på Brottsofferjouren, har märkt av en förändring.

– Det jag ser är en ökning av de som klagar på vardagsbrotten. Det är en oroande utveckling. De allvarliga brotten sköter polisen mycket bra, men det är farligt när man åsidosätter vardagsbrotten. Det är centrala områden som allmänheten märker av och kan i förlängningen leda till minskat förtroende för polisen.

Utredningar på hög

På tisdagen rapporterade SVT Småland om att polisen i Växjö inte hunnit utreda anmälningarna om brott i nära relation sedan i våras. Anmälningarna rör bland annat misshandel och överträdelse av kontaktförbud.

– Det är bedrövligt att de inte har de här resurserna. Det går inte att lägga den här typen av utredningar på hög, säger Mariah Andersson som är verksamhetsledare på kvinnojouren Blenda i Växjö.

”Otroligt allvarligt”

Sven-Erik Alhem säger att det är viktigt att det inte tar för lång tid innan man börjar utreda dessa typer av brott.

– Att anmälningarna blir liggande är otroligt allvarligt. Det kan leda till enorma konsekvenser för de drabbade, speciellt om det finns barn inblandade. Det är jätteviktigt att de blir snabbt och kompetens blir utreda.

”För många olika uppgifter”

Enligt Alhem har polisen i Sverige i dag för många uppgifter som tar resurser i anspråk.

– Det blir lätt lite orättvist. Polisen gör mycket bra och det går inte generellt att säga att de gör ett dåligt jobb. Men polisen har fått för många nya uppgifter. Passhantering och gränskontroller skulle till exempel några andra än poliser sköta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.