Foto: TT

Polisen: ”Var mer uppmärksam”

Publicerad

Antalet id-kapningar ökar snabbt i landet. Polisen uppmanar nu alla att skydda sina uppgifter.

Internetbedrägerier är Sveriges i särklass vanligaste brott i dag, enligt Nationellt bedrägericenter. Under 2016 blev 77.000 människor utsatta för bedrägeri i riket.

– Det har varit en stadig ökning i hela landet de senaste åren. Vi ser att kriminella människor som tidigare hållit på med stölder och inbrott, nu ägnar sig åt bedrägerier istället. Det är betydligt enklare att få tag i pengar på så sätt, säger Börje Svensson, polisinspektör vid ärendesamordningen för bedrägerier i region syd.

Upplevs obehagligt

Händelserna i Ryd sticker alltså inte ut på kartan, enligt Börje Svensson. Men han tror att det ändå kan kännas extra påtagligt i ett så litet samhälle.

– Man känner ju sin befolkning på ett annat sätt i lilla Ryd, än i till exempel storstäderna. Det är klart att sådana här händelser blir mer uppmärksammade av den anledningen och att det kan kännas obehagligt.

Hur skyddar man sig bäst mot att bli id-kapad?

– Att spärra sitt personnummer på Upplysningscentralen och Skatteverket är första steget. Men framför allt måste man vara mer uppmärksam när man får brev från Upplysningscentralen som man inte känner igen. Då är det någon som har har begärt kredit i ditt namn och det måste anmälas direkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer