Polisen fick bilda en ring för att separera fans och spelare. Foto: Bildbyrån

Polisen nöjda efter guldmatchen

Uppdaterad
Publicerad

Polisens insatsstyrka är nöjd med insatsen efter gårdagens guldmatch på arenan när AIK var på besök i Kalmar. Efter matchen stormades planen av tusentals AIK-supportrar, men polisen hade ingen möjlighet att stoppa händelsen.

– Vi hade inte räknat med att kunna stoppa den händelsen. Det skulle krävas orimligt mycket poliser för en sådan insats, säger biträdande insatschef Kalle Ljungkvist.

Han menar att brottet som begås när man beträder planen inte står i paritet med en så stor polisinsats.

Kalmar

– Vi hade fokus på att skydda spelare och domare efter matchen, säger han.

Bengaler smugglades in

Enligt insatschefen gick hela insatsen bra förutom några mindre incidenter men ingen blev allvarligt skadad. Och polisen hade bra kontroll.

– Taket på en av polisbussarna fattade eld men kunde snabbt släckas. Det var också lite bråk vid insläppet när några av AIK-supportrarna inte ville visa sina biljetter, säger han.

Det var hundratals bengaliska eldar. Hur kommer det sig att man kan smuggla in dessa på arenan?

– Det finns regler om hur man får visitera besökarna och de kan ju också ha smugglats in på annat sätt, säger Kalle Ljungkvist.

Notan för förstörd plan går till AIK

AIK-fansen klippte sönder maskor i målens nät och tog med sig. Grästuvor ryktes också upp bland annat från där den vinnande frisparken slogs och där bollen studsade innan den gick i mål. Kalmar FF:s planchef Mattias Svensson inspekterade idag gräsplanen.

– Jag kan förstå om man tar med sig de här tuvorna som souvenirer och planterar hemma i trädgården. Mittplanen blev dock nedstampad och stora delar måste bytas ut, säger planchefen Mattias Svensson.

Vem ska betala det?

– Jag vet inte vad det kommer att kosta men notan kommer att gå till AIK. Det ens supportrar orsakar betalar man.

Hur ser ni på säkerheten under den här matchen i Kalmar FF?

– Vi är väldigt nöjda, det var endast två omhändertagna av tolvtusen och det är fantastiskt bra tycker jag, säger Mattias Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet