Polisen hade ingen kännedom om Michaels hampaodling, trots att Länsstyrelsen enligt lag måste underrätta polisen om alla som ansökt om att odla hampa legalt. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Viktig information kan ha missats inför hamparazzian

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kan ha fått missvisande information av länsstyrelsen om Michael Henells hampaodling och de tillstånd som fanns. Men Länsstyrelsen kan inte svara på vad man gett för information till polisen inför razzian på södra Öland.

Kort efter tillslaget tar SVT Nyheter kontakt med länsstyrelsen i Kalmar för att fråga om Michael Henell har tillstånd för sin hampaodling på Öland, vilket han påstår.

Vi får svaret att det finns en ansökan om gårdsstöd från Michael Henell, men tjänstemannen på Länsstyrelsen utelämnar viktig information. Han säger bara att Michaels ansökan har avslagits och nämner inte undantaget för hampaodlare, som innebär att de inte behöver få ansökan beviljad. Det räcker alltså att bara söka stödet för att odlingen ska betraktas som laglig (se faktaruta).

”Vet inte exakt vad som sades”

Länsstyrelsen hade kontakt med polisen precis innan razzian på Michaels gård. Men om man delgivit polisen informationen om undantaget kring hampaodling kan länsstyrelsen inte svara på i dag.

– När det gäller frågan om gårdsstöd och att man inte behöver erhålla gårdsstödet vet jag inte om det diskuterades faktiskt, säger Karl Nordström, chef för lantbruksenheten på länsstyrelsen i Kalmar.

Det här undantaget är ju ganska viktigt för att avgöra om en hampaodling är laglig eller inte. Men du vet inte om ni förklarade det?

– Jag vet inte exakt vad som sades vid det samtalet den 13 augusti.

Länsstyrelsen är också skyldig enligt lag att underrätta polisen så fort en ansökan om att odla hampa kommer in. Det har dock inte gjorts i Michaels fall.

”Vi har i samband med det interna arbetet som skett efter tillslaget tittat igenom våra rutiner för att se till att det nästa år skickas ut information till Polisen i ett tidigt skede efter det att stödansökningsperioden är slut på försommaren”, skriver Karl Nordström i ett mejl.

Utredningen pågår fortfarande

Polisen har inte velat kommentera vilken information man hade inför razzian eftersom förundersökningen pågår och de själva blivit anmälda för tjänstefel. Men Lotta Petersson, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Kalmar, säger att man generellt alltid hämtar in så mycket information som möjligt inför beslut om husrannsakan eller ett stort beslag.

Hur mycket förlitar ni er på länsstyrelsen för att göra bedömningen?

– Det finns ingen anledning för oss att ifrågasätta expertmyndigheter. Men hur dialogen såg ut i det här fallet kan jag inte gå in på, säger Lotta Petersson.

Förundersökningen om grovt narkotikabrott pågår fortfarande, parallellt med utredningen om tjänstefel mot polisen i Kalmar.

Så säger regelverket om odling av industrihampa

För att få odla industrihampa lagligt i Sverige krävs att man söker gårdsstöd från Jordbruksverket. Ansökan och tillsyn av gårdsstödet administreras av länsstyrelserna. Gårdsstödet söks normalt av lantbrukare med stora odlingsarealer som då kan beviljas stödpengar från EU.

För att legalt kunna odla industrihampa räcker det att man gjort en ansökan för att få odla – oavsett om ens ansökan om gårdsstöd beviljas eller ej.

Vad som gäller för industrihampan regleras i en bilaga till Förordningen om kontroll av narkotika. Där framgår, med hänvisning till ett beslut i Europeiska unionens råd från 2003, att industrihampa definieras som cannabissorter som innehåller max 0,2 procent av ämnet thc som odlas ”efter det att ansökan om direktstöd för sådan odling getts in till behörig myndighet”

Källa: Förordning (1992:1554) om kontroll av narkotika

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.