Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bo Lundqvist (till höger i bild) är chef för Kalla fall. Ett utav fallen som kommer att publiceras på polisens hemsida är det om Annelie Ojonen (till vänster i bild) som försvann på Öland 1997. Foto: SVT

Polisen publicerar fakta om olöst försvinnande på nätet

Publicerad

Den 19 september 1997 försvann Annelie Ojonen, 24, från hemmet i Färjestaden. Det misstänkta mordärendet är ett av 15 ”kalla fall” som Polisen i Region Syd lagt ut information om på sin hemsida i hopp om nya tips.

-  Det här är ett sätt att ta sig an de här fallen. För ärendena blir inte lösta i arkivet på Rättscentrum, säger Bo Lundqvist, chef på polisens Kalla Fall-grupp.

På hemsidan finns inledningsvis 15 fall från Sydsverige. Förutom Annelie Ojanens försvinnande bland annat det ouppklarade mordet på en 26-årig man i Växjö 1992.

Ett kallt fall är ett ouppklarat fall av dödligt våld, det vill säga ett mord eller dråp. Fallet är ouppklarat eftersom polisen inte har kunnat komma vidare i utredningen trots att de gjort allt som de har bedömt skulle kunna lösa fallet.

Fallen finns med på polisens nystartade sida på www.polisen.se/aktuellt/kalla-fall/  som publicerades under onsdagen. Bland de olösta fallen finns även mordet på Erik-Axel Eriksson, som 26 år gammal sköts ihjäl i Växjö 1992.

Nu hoppas alltså Bo Lundqvist och hans kollegor i Kalla fall-gruppen att människor ska se uppgifterna om morden på nätet och höra av sig så att ny information ska kunna kunna hjälpa till att lösa brotten.

– Senaste mordet vi löste var ifjol när en man dömdes för ett mord han begått nästan tjugo år tidigare, säger Bo Lundqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer