Foto: TT / SVT

Polisen satsar på större närvaro i Araby

Uppdaterad
Publicerad

Polisen presenterade idag flera områden de ska satsa extra på, ett av dem är Araby i Växjö. Målet är att minska kriminalitet och skapa större trygghet i områdena.

I polisens indelning region syd finns även Rosengård och Södra Sofielund i Malmö bland de utvalda områdena. Enligt Annika Stenberg, som är regionpolischef för region syd, finns det några kriterier man gått efter när man valt ut områdena. Bland annat har man tittat på områden där det finns misstro mot myndigheter och rättsväsendet, samt en hög konventration av kriminalitet eller extremism av olika slag.

– I de här områdena finns det konkreta hot om man har kontakt med polis och rättsväsende. Vi tror och är övertygade om att många fler vet något, men vi får inte reda på något och då är det svårt att lagföra någon. Vi vill öka tilliten och avdramatisera polisens roll, säger Annika Stenberg.

Ökad närvaro

Ett steg i arbetet för att öka tillit är att öka polisnärvaron i de 14 utvalda bostadsområdena.

– Vi kommer ha områdespolisen ute i områdena där polisen lär känna personer i området och bygger upp en mer tillitsfull relation och kan vara en motvikt till de kriminella nätverken. Det finns parallella samhällskulturer och då måste vi bli tydligare och starkare i de här områdena, Annika Stenberg.

För arbetet i Araby har Tomas Hermander från Växjöpolisen utsetts till projektledare. Han har tagit fram ett förslag om hur insatsen ska se ut, ett förslag som godkänts, men han ändå tveksam och tror att det kommer att dröja innan arbetet kommer igång på riktigt.

– Insatsen skulle gått igång i november, men är nu uppskjuten. Det sista jag har hört är att den ska gå igång i slutet på januari. Men vi saknar fortfarande uppgifter om hur detta ska finansieras, vi har ingen möjlighet att resurssätta från Kronoberg som det ser ut nu, säger han.

Kan dröja

På plats i Araby finns sedan tidigare polisens så kallade ungdomsgrupp, men den nya satsningen har ett annat fokus och innebär enligt Tomas Hermander ett inriktat arbete mot kriminella nätverk, vapen och narkotika.

– Låt säga att det skulle vara två områdespoliser där, det är ju jättebra, men det är långt ifrån tillräckligt och när dem kommer att vara på plats det vet jag inte, säger han.

Men enligt Annika Stenberg har man har redan planerat för att rekrytera områdespoliser som en del i den ökade närvaron.

– Vi måste visa en polisnärvaro och inte bara komma störtande när det hänt något. Vi ska vara där och vi ska skapa trygghet, säger hon.

Våldsbejakande extremism

En annan del i arbetet med de utvalda områdena är att motverka extremism.

– Våldsbevakande extremism finns i de här områdena och det är en av de saker vi måste arbeta med. Det finns ungdomar som radikaliserats, vi har som vi känner till i Sverige hemvändare, även i region syd, och vi måste arbeta med det, säger Annika Stenberg.

Annika Stenberg menar att det finns risk för våldsbevakande extremism i Araby just nu.

– Vi har pratat med alla polisområdeschefer om att det är viktigt att förstå att problemet finns och att det är ett arbete som polisen ska kunna hantera, säger Annika Stenberg.

Viktigt med samarbete

Tomas Hermander poängterar vikten av en bra kommunikation under satsningen.

– Vi måste samverka med Växjö kommun, med kommuninvånare och framförallt med invånare i Araby. Huvuddelen av dem som bor där vill nog att vi ska vara där och skapa trygghet, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.